Η Παλιά Πόλη και πάλι “μαγνήτισε” τους ξένους επισκέπτες…

 Την Ξάνθη επισκέφθηκαν την περασμένη Τετάρτη εκατοντάδες τουρίστες, οι οποίοι οργανωμένοι σε «γκρουπάκια» επισκέφθηκαν τόσο το κέντρο όσο και την παλιά πόλη. Μάλιστα ο Μητροπολιτικός Ναός (Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου) άνοιξε της «πύλες» του και υποδέχθηκε τους τουρίστες, δίνοντάς τους μάλιστα (οι υπεύθυνοι του Ναού) κόκκινα πασχαλινά αυγά, τα οποία «τσούγκρισαν» όπως θέλει το Αναστάσιμο Έθιμο.

«685 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρώην Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο οποίος εξήγησε ότι «όσο ήμουν στον τουρισμό, προσπάθησα να αναπτύξω μαζί με το «Ήλιος – Θάλασσα» και την παραλιακή μας ζώνη που είχε κάποιο τουρισμό, την ενδοχώρα και ιδιαίτερα την περιοχή μου, την Ξάνθη. Οι σχέσεις που έχω αναπτύξει, νομίζω ότι φαίνονται από τα δεδομένα. Οι 685 άνθρωποι αυτοί ήρθαν στην Ξάνθη, επειδή άκουσαν για την Ξάνθη».

«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»

«Στον Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, η υποδοχή τους από τον π. Ιωακείμ και κατ΄επέκταση την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης, ήταν εξαιρετική. Τους ανέφεραν θρησκευτικά δεδομένα για την Ορθόδοξη Λατρεία, τους μίλησαν για την περίοδο του Πάσχα και την Ανάσταση, εξηγώντας τους τι σημαίνει Ανάσταση στην Ορθόδοξη Πίστη, για ιστορικά δεδομένα, για τα κειμήλια που έχουν κλαπεί από τους Βούλγαρους, για το «ιστορικό» του Μητροπολιτικού Ναού αλλά και της περιοχής, ενώ τους είχαν και μια ευχάριστη έκπληξη. Τους μίλησαν για το έθιμο με τα κόκκινα αυγά, ενώ τους δώρισαν και από δύο κόκκινα αυγά. Αυτό όπως μου είπαν και οι ξεναγοί, ήταν κάτι που τους έμεινε ως μια ευχάριστη ανάμνηση. Η πόλη γενικά τους άρεσε και παρά το γεγονός ότι ήταν Πρωτομαγιά και τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά, η Ξάνθη τους άφησε μια ευχάριστη ανάμνηση» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «ο λόγος που θέλουμε τέτοιες ημερήσιες επισκέψεις, είτε από κρουαζιερόπλοια είτε από groups που μένουν στην Θάσο (όπως Βρετανοί, Σκανδιναβοί, Γερμανοί κλπ) είναι να γνωρίσουν την Ξάνθη. Φυσικά αυτό έχει και θετικό αντίκτυπο στο εμπόριο και στην κατανάλωση. Ωστόσο ενδεχόμενα, μετά από αυτή τους την επίσκεψη να μεταφέρουν στους συμπατριώτες τους την Ξάνθη και ενδεχομένως κάποια στιγμή να αρχίσουμε να έχουμε και διανυκτερεύσεις. Είναι κάτι δύσκολο βέβαια και κάτι για το οποίο προσπαθήσαμε πάρα πολύ, το να μπορέσουμε να τους «βγάλουμε» από τους κλασικούς προορισμούς που είχαμε».

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΣΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ Ο ΔΗΜΟΣ

Σε ο,τι αφορά βέβαια το «welcome» που θα έπρεπε να γίνει από πλευράς Δήμου Ξάνθης (αφού οι τουρίστες επισκέφθηκαν την «καρδιά» της πόλης), αυτό…δεν έγινε ποτέ, με την Δημοτική Αρχή και ειδικότερα την αρμόδια Αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Δέσποινα Παρτσαλίδου να αναφέρει ότι δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση για την επίσκεψη του…πλήθους των τουριστών.

«ΟΥΤΕ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ, ΟΥΤΕ ΚΛΗΘΗΚΑΜΕ ΘΕΣΜΙΚΑ»

Ειδικότερα η ίδια ανέφερε επακριβώς στην «Θ» ότι «σαν γεγονός το γνωρίσαμε εκείνη την ημέρα. Αλλά επίσημα και θεσμικά δεν είχα κάποια πληροφόρηση ούτε υπήρξε κάποιιο κάλεσμα. Για παράδειγμα, όταν υπάρχουν εκδηλώσεις, υπάρχει πληροφόρηση είτε μέσω πρόσκλησης είτε μέσω τηλεφωνήματος και αντίστοιχα ο δήμαρχος ορίζει ποιος θα πάει και ποιος θα τον εκπροσωπήσει. Κάτι τέτοιο στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν περιήλθε στην αντίληψή μου. Δεν το γνωρίζαμε από πριν, τουλάχιστον δεν το γνώριζα προσωπικά. Το πληροφορήθηκα όταν είδα την κίνηση. Δεν υπήρξε ούτε θεσμικά, ούτε επίσημα κάποια πρόσκληση για να παραβρεθώ. Δεν ήταν δηλαδή κάτι που γνωρίζαμε από πριν. Θεωρώ βέβαια ότι χωρίς πρόσκληση ή χωρίς δική τους όχληση, δεν μπορούμε να πάμε ακάλεστοι. Αν και νομίζω ότι θεσμικά ο ρόλος του δήμου δεν είναι αυτός. Δεν μπορείς να πας από μόνος σου στον ιδιώτη για να του πεις «καλωσήρθες» εκτός αν κάνει ο ίδιος την πρόσκληση ότι θα ήθελε να πας. Πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι κάτι πιο «οργανωμένο» για να παρίσταται ο δήμος. Νομίζω πως έτσι πρέπει να είναι. Πάντως δεν γνωρίζαμε ότι θα έρθουν. Αν ήθελαν εκείνοι να τους βοηθήσουμε, ευχαρίστως, αλλά προφανώς ήρθαν με δικά τους λεωφορεία. Δεν ήταν γνωστή η επίσκεψη αυτή και ο δήμος δεν ενημερώθηκε θεσμικά για να παραβρεθεί σε κάτι τέτοιο».