Μια μέρα μετά την κατεδάφιση του Εθνικού Θεάτρου στην Αλβανία στα Τίρανα, η “Συμμαχία για την Προστασία του Θεάτρου”, κάλεσε σε νέες διαμαρτυρίες ενάντια σε αυτό, που αποκαλεί δικτατορία. Οι διαδηλωτές δεν πτοήθηκαν από τη χθεσινή βίαια καταστολή τους, από τις αστυνομικές αρχές και θα συνεχίσουν να βρίσκονται

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο δήμαρχος των Τιράνων Eριόν Βελίαϊ, οι οποίοι θεωρούνται υπεύθυνοι της κατεδάφισης και έχουν γίνει αποδέχτες μίσους των διαδηλωτών, προσπάθησαν με δηλώσεις του να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ο Ράμα με ανάρτησή του στο Twitter απάντησε σε διαδηλωτή, ότι «δεν είμαι άγιος και δεν είμαι αθώος, αλλά δεν έχω καμία σχέση με τα σκοτεινά έργα για τα οποία με κατηγορείτε».

Ο Βελίαϊ αντέδρασε και αυτός δηλώνοντας, «θέλω να τείνω το χέρι μου σε οποίον διαφωνούσε μαζί μας σε αυτήν τη μάχη» και επισήμανε ότι η κατεδάφιση του Εθνικού Θεάτρου ήταν μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που είχε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά ήταν σωστή.

Ομάδα ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που πρωτοστατεί στις μαζικές διαδηλώσεις για την κατεδάφιση του θεάτρου, τη χαρακτήρισε επίθεση στην πολιτιστική και ιστορική ταυτότητα της χώρας.

Σε κοινή δήλωσή της, που υπογράφεται, από δεκαπέντε οργανώσεις, εκπροσώπους κοινωνίας πολιτών, από ομάδες Ρομά και ΛΟΑΤ αναφέρει, ότι «λυπούμαστε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας… βλέπουμε αυξημένη κρατική βία και καταστολή. Αυτά τα αντιδημοκρατικά μέτρα λαμβάνονται από την κυβέρνηση και τους κρατικούς θεσμούς σε μια εποχή που, η χώρα στερείται κατάλληλης αντιπολίτευσης και σωστής λειτουργίας δικαστικού συστήματος».