Για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο -που μάλλον γρήγορα θα μεταφραστεί σε πράξη- να δοθεί επίδομα, πέρα από το πετρέλαιο θέρμανσης, και για τα υπόλοιπα θερμαντικά μέσα, όπως καυσόξυλα, πέλετ και αέριο.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής το μέλος του Σωματείου Βενζινοπωλών, Γρηγόρης Κακαρέλης, με αφορμή τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, που ξεκινά από σήμερα, 15 Οκτωβρίου.

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές, είπε ο κ. Κακαρέλης, είναι να αγοράσουν τα καυσόξυλα, τα πέλετ και το αέριο, από Ελληνικές επιχειρήσεις και με απόδειξη, να κρατήσουν τις αποδείξεις και να τις χρησιμοποιήσουν όταν οι λογιστές τους τις ζητήσουν, προκειμένου να τους καταβληθεί το επίδομα.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης το κονδύλι είναι της τάξης των 84 εκατομμυρίων ευρώ, και το επίδομα θα δοθεί στα τέλη της χρονιάς. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν το επίδομα και για τις άλλα μέσα είναι ενσωματωμένο σε αυτό το κονδύλι, ή θα υπάρξει άλλο.

Σύμφωνα με τον κ. Κακαρέλη, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνεται στα 79-89 λεπτά του ευρώ το λίτρο. Δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, όμως, καθώς οι καταναλωτές, αξιοποιώντας τις χαμηλές τιμές του Απριλίου-Μαΐου, γέμισαν από τότε τα ντεπόζιτα.

Ο κ. Κακαρέλης στάθηκε ιδιαίτερα στις εργασίες συντήρησης και καθαρισμού του καυστήρα και των καπνοδόχων προτού ξεκινήσουν την «εντατική τους εργασία» για θέρμανση.
«Ένας καυστήρας ρυθμισμένος σωστά, ψεκάζει λιγότερο πετρέλαιο, άρα γίνεται εξοικονόμηση. Ένας μη ρυθμισμένος, δουλεύει προβληματικά και καταναλώνει περισσότερο πετρέλαιο. Επίσης, καθαρισμός στις καπνοδόχους, σε όσους θερμαίνονται με ξύλα, καθώς υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, από αυτά που μένουν ως κατάλοιπα, γύρω από την καπνοδόχο», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κακαρέλης.