Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, προκαλεί εκ νέου, χαρακτηρίζοντας «ατυχή και παραπλανητική» την απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, στην επιστολή του τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο Χακίμ Ακσόι δήλωσε, συγκεκριμένα:

«Στον πυρήνα του προβλήματος στην ανατολική Μεσόγειο για θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας βρίσκονται οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις Ελλάδας/ Ελληνοκύπριων. Επίσης αγνοούνται από Ελλάδα και Ε.Ε, τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων, που είναι συνιδιοκτήτες στη νήσο .

Οι προσπάθειές τους να νομιμοποιήσουν αυτούς τους ισχυρισμούς μέσω της Ε.Ε. και χαρτών που εκδίδονται από την Ένωση, δεν έχουν καμιά αξία».

Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας σχετικά με τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, η οποία συμπεριφέρεται σαν να είναι κράτος-αρχιπέλαγος, παραβλέπουν την αρχή της δίκαιης και ισότιμης οριοθέτησης, βασικής αρχής για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είναι πράγματι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Το πλέον τρανό παράδειγμα, όπως έχει ειπωθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις, είναι το Καστελόριζο/ Μεγίστη.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους διπλωματίας και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα, όσο και των Τουρκοκυπρίων».