Η ρωσική εταιρεία Rosatom είναι η νικήτρια, του διαγωνισμού για τον εκσυγχρονισμό των Mονάδων 5 και 6 του βουλγάρικου πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού ελέγχου ροής νετρονίων αναλαμβάνεται από την Rosatom Services. Ο εξοπλισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια και σχετίζεται με το σύστημα ελέγχου και προστασίας νερού των αντιδραστήρων.

Ο κύριος κατασκευαστής εξοπλισμού είναι η ρωσική εταιρεία «SNIIP – Systematom» η οποία κατέχει όλες τις συστάσεις και την εμπειρία για την υλοποίηση του έργου. Η εταιρία Rosatom επέκτεινε επίσης τη διάρκεια ζωής των αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι.

Η Rοsatom επισήμανε σε δελτίο Τύπου, ότι η σύμβαση για το πυρηνικό εργοστάσιο Κοζλοντούι, έγινε με βάση τα αποτελέσματα δημόσιου διαγωνισμού, ο οποίος ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2019.

Επίσης, η ρωσική εταιρία επισήμανε, ότι ο επικεφαλής σχεδιαστής των αντιδραστήρων του Κοζλοντούι και το Εθνικό Κέντρο Ερευνών «Kurchatov Institute», θα συμμετάσχιυν στην έγκριση της απαραίτητης τεχνικής τεκμηρίωσης».

Το Νοέμβριο το 2019, η Μονάδα 5 των 1.000 μεγαβάτ, του πυρηνικού εργοστασίου παρουσίασε βλάβη, προκαλώντας ανησυχία στη βουλγαρική κυβέρνηση.