Πολλά γερμανικά νοσοκομεία προσφέρονται να αναλάβουν ασθενείς από την βαριά πληττόμενη από τον κορωνοϊό Ιταλία, καθώς η κατάσταση, μέχρι στιγμής, στα περισσότερα από αυτά είναι σχετικά ήρεμη.

Με δεδομένο ότι πολλές κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γερμανία παραμένουν άδειες, όλο και περισσότερα κρατίδια της χώρας προσφέρονται να αναλάβουν βαριά νοσούντες από την Ιταλία.

«Η αλληλεγγύη δεν γνωρίζει σύνορα. Θέλουμε να βοηθήσουμε και να υποδεχθούμε ασθενείς από την Ιταλία», σημείωσε στο ραδιόφωνο RΒΒ ο δήμαρχος/ κυβερνήτης του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ ανακοινώνοντας τη σχετική πρωτοβουλία.

Παρόμοιες δράσεις έχουν ανακοινώσει επίσης Βαυαρία και Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ενώ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, τη Σαξονία και τη Ρηνανία-Παλατινάτο έχουν μεταφερθεί ήδη ασθενείς από το εξωτερικό.

H Βάδη-Βυρτεμβέργη, για παράδειγμα, έχει αναλάβει νοσούντες από τη γειτονική Αλσατία της Γαλλίας, όπου δεν υπάρχουν επαρκείς κλίνες στις εντατικές.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσίευσε στις αρχές Μαρτίου η Deutsche Bank, η Γερμανία των 82 εκατομ. κατοίκων διαθέτει 2.000 περίπου νοσοκομεία με συνολικά 497.000 κλίνες γενικής και άμεσης περίθαλψης (στοιχεία από το 2017), με το 78% εξ΄ αυτών να είναι σήμερα κατειλημμένες. 1.160 κλινικές, δηλαδή το 60% περίπου επί του συνολικού αριθμού των νοσοκομειακών μονάδων, διαθέτουν μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με συνολικά 28.000 κρεβάτια.

Βάσει της έρευνας ωστόσο το 79%, δηλαδή 22.000 περίπου κλίνες, είναι σήμερα κατειλημμένες. Η Γερμανία διαθέτει τις περισσότερες μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ευρώπη.

Πηγή: DW