Το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει απαγορεύσει τη λειτουργία εργοστασίων και επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού, εγείρει ερωτήματα μεταξύ των επικριτών του, όπως ότι κίνησή του υποδηλώνει ότι τα κρατικά χρηματικά αποθέματα έχουν στερέψει.

Ο Ερντογάν αντιστέκεται στα αιτήματα της αντιπολίτευσης, να απαγορεύσει σε εθνικό επίπεδο τη λειτουργία εργοστασίων και επιχειρήσεων, επιχειρηματολογώντας ότι οι τροχοί της τουρκικής οικονομίας, πρέπει να συνεχίσουν να περιστρέφονται. Η κυβέρνηση της Άγκυρας, έχει επιβάλει μόνο μερική απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών και κάτω των 20 ετών.

Η Τουρκία χαρακτηρίζεται από έντονη οικονομική επιβράδυνση – πριν από την επιδημία του κορονοϊού – και έχει δει την τουρκική λίρα να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Αύγουστο του 2018, όταν υπέστη νομισματικό σοκ που προκάλεσε σύντομη ύφεση.

Ο αντιδήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, που ο δήμος της ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), επιμένει ότι απαιτείται αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη των 16 εκατ. πολιτών, που καταγράφει και τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.

Ωστόσο, η Atilla Yeşilada της Global Source Partners δήλωσε στo VOA News, ότι το κόστος της καθολικής απαγόρευσης στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, είναι μια τιμή πολύ υψηλή για να πληρώσει η κυβέρνηση.

Επισήμανε, ότι «τα φορολογικά έσοδα δεν έρχονται πια και εσείς κλείνετε βιομηχανίες με ενδεχομένως 4 και 5 εκατ. εργαζόμενους… ακόμη και αν ο νόμος δεν το υπαγορεύει, η ηθική, καθώς και η χρηστή διακυβέρνηση, θα σας επιβάλλουν να πληρώσετε κάποια αποζημίωση, σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να μην λιμοκτονούν ή να διαμαρτύρονται στους δρόμους, η εξίσωση του προϋπολογισμού καθίσταται ακατάλληλη».

Επίσης και όσοι αναγκάζονται να εργάζονται καθημερινά στις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, πιστεύουν ότι η οικονομία έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να διατηρήσει τις επιχειρήσεις ανοιχτές.

Ένας καταστηματάρχης της Κωνσταντινούπολης δήλωσε στη VOA News, ότι «πιστεύω ότι η κυβέρνησή μας αντιμετωπίζει μια οικονομικά δύσκολη κατάσταση, για αυτό εκτιμώ ότι θα παρατείνουν την αναβολή της λειτουργίας εργοστασίων και επιχειρήσεων για όσο μπορούν, να κερδίσουν χρόνο».