Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την με αντικείμενο αντιμετώπιση την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, που έχει αναγκάσει τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους να κλειστούν σπίτια τους. Με επιστολή τους στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, ζητούν την έκδοση ευρω-“ομολόγου Corona” για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων.

Πρόκειται για μία επιστολή την οποία συνυπογράφουν, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη , ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και του Λουξεμβούργου.

Οι ηγέτες επισημαίνουν ότι: «Eίναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό χρεόγραφο, που θα μπορούσε να ονομαστεί «Ομόλογο-Corona», το οποίο θα εκδοθεί από ένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των κρατών-μελών».

Αυτό το ομόλογα θα πρέπει
* να έχουν επαρκές μέγεθος, δηλαδή το ύψος του ποσού που θα αντληθεί και
* μεγάλη διάρκεια, για χρηματοδότηση επενδύσεων στο σύστημα υγείας των κρατών αλλά και ανάληψη πολιτικών θωράκισης των οικονομιών κάθε κράτους-μέλους.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κι άλλα εργαλεία όπως ειδική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του Ε.Ε. για τις δαπάνες λόγω κορονοϊού για το 2020-2021, πέρα από όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Στο τραπέζι και ο ΕSM με δυνατότητα άμεσης χορήγησης ποσών ίσων με το 2% του ΑΕΠ της χώρας μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής και όρους που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ποιοι θα είναι ακριβώς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής με τις υπογραφές των Ευρωπαίων ηγετών.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορταζ: Ρ. Αλεξοπούλου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ: