Ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό των σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας ζητά με ανακοίνωσή της η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας με αφορμή το γεγονός ότι αύριο Σάββατο 31-10-2020 θα παρουσιαστούν για εκπαίδευση στα Τ.Δ.Α. Διδυμοτείχου και Κομοτηνής 260 και 480 συνοριακοί φύλακες ορισμένου χρόνου αντίστοιχα,οι οποίοι ορκίστηκαν εχθές 29-10-2020 στις Διευθύνσεις Αστυνομίας από τις οποίες προέρχονται.

«Το γεγονός αυτό έρχεται να συμπέσει με την έξαρση της πανδημίας του ιού COVID-19 στις περιοχές της περιφέρειάς μας. Ειδικά, αναφέρουμε πως οι νομοί Δράμας και Ξάνθης (από όπου προέρχονται οι 200 εκπαιδευόμενοι του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής) από σήμερα ανήκουν στο επιδημιολογικό επίπεδο 3 (πορτοκαλί) ενώ η Ροδόπη (όπου εδρεύει το Τ.Δ.Α. Κομοτηνής) στο επίπεδο 4 (κόκκινο). Παράλληλα άλλοι 180 εκπαιδευόμενοι προέρχονται από περιοχές της Αττικής οι οποίες βρίσκονται επίσης στο επίπεδο 3.» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης και σημειώνεται «Αντί όμως αυτό να θορυβήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του αρχηγείου, αυτές προχείρως διέταξαν αυτοί να παρουσιαστούν στις σχολές χωρίς προηγουμένως να ελεγχθούν για τον ιό COVID-19, κάνοντας το ανάλογο τεστ πριν ξεκινήσουν από τις περιοχές προέλευσής τους, παρά τις επανειλημμένες σχετικές προτάσεις των σχολών και το από 19-08-2020 έγγραφο της Ένωσής μας.

Αυτό θα έχει σίγουρα συνέπεια η πόλη της Κομοτηνής και η σχολή να επιβαρυνθεί δεχόμενη επιπλέον ασθενείς οι οποίοι σημειωτέον θα ταξιδέψουν με κάθε μέσο προς αυτή εκθέτοντας σε κίνδυνο και όσους βρεθούν στα ίδια μέσα μεταφοράς μαζί τους. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στο Διδυμότειχο το οποίο θα δεχθεί εκπαιδευόμενους από όλη την Ελλάδα.»

Η Ένωση ήδη από την 24-09-2020 επισήμανε την επικινδυνότητα της εν λόγω εκπαίδευσης και πρότεινε να ενισχυθούν τα περιφερειακά ιατρεία των σχολών με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι υπάρχοντες υπηρεσιακοί ιατροί, παράλληλα με το καθήκον της υγειονομικής κάλυψης των εκπαιδευομένων, είναι επιφορτισμένοι και με την παρακολούθηση μεγάλου αριθμού συναδέλφων των οικείων Διευθύνσεων οι οποίοι είτε νοσούν είτε είναι επαφές ασθενών με COVID-19 και παραμένουν σε προληπτική κατ’ οίκον απομόνωση. «Τέτοια διαταγή ενίσχυσης μέχρι σήμερα δεν υπάρχει.» σημειώνει.

Τέλος, με την ίδια ανακοίνωση καλεί την φυσική ηγεσία να «ενσκήψει επιτέλους σοβαρά στο σοβαρό θέμα της υγειονομικής κάλυψης των σχολών προκειμένου να διασφαλιστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η υγεία των εκπαιδευομένων, των εκπαιδευτών καθώς και των τοπικών κοινωνιών» ζητώντας: «Την ενίσχυση των Τ.Δ.Α. Διδυμοτείχου και Κομοτηνής με υπηρεσιακό ιατρό και νοσηλευτή μέσω αποσπάσεων με προσωπικό που θα προέρχεται εκτός της περιφέρειάς της ΓΕΠΑΔΑΜΘ. Την υποχρέωση να υποβληθούν οι προς εκπαίδευση συνοριακοί φύλακες σε τεστ ιού COVID-19 πριν την αναχώρησή τους από τις περιοχές προέλευσής τους.»

ΠΗΓΗ: ert.gr