Η θρησκευτική γιορτή του Μπαϊράμ (είτε το Σεκέρ είτε το Κουρμπάν), είναι ίσως οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις θρησκευτικής λατρείας για τους συντοπίτες μας μουσουλμάνους, που στο πέρασμα των αιώνων και της ειρηνικής συμβίωσης των πολιτισμών μας, ο ένας σέβεται και εύχεται πάντα στον άλλο!

Ομως, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι απο τα Πομακοχώρια κυρίως, έχουν μετοικήσει σε Ευρωπαϊκές χώρες για την ανεύρεση εργασίας, δεδομένου ότι είναι οι καλύτεροι βιομηχανικοί εργάτες και γίνονται ανάρπαστοι.

Χώρες που παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων του Κορονοϊού (όπως Γερμανία κλπ), με αποτέλεσμα ο ερχομός τους στην Ελλάδα για να συνεορτάσουν με τους συγγενείς και φίλους τους, να αποτελεί έναν ακόμη κίνδυνο μετάδοσης, ακούσια βεβαίως, του πάνδημου ιού.

Το θέμα φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα της υγειονομικές υπηρεσίες στη Θράκη και όχι μόνο, με δεδομένου ότι όσοι μουσουλμάνοι ταξίδεψαν στη Μέκκα για το Χάτζ, έχουν ήδη διασπείρει τον ιό στην γειτονική Τουρκία, που μετρά πλέον περισσότερα απο 50.000 κρούσματα χωρίς βεβαίως το καθεστώς Ερντογάν να αφήνει να ανακοινωθεί για λόγους… γοήτρου!

Βέβαιο είναι λοιπόν, ότι αυτές οι κατηγορίες των συμπολιτών μας που έχουν ξενιτευτεί για εργασία σε άλλες χώρες, με τον ερχομό τους κανείς δεν εξασφαλίζει ότι δεν μεταφέρουν και τον επικίνδυνο ιό στους οικείους τους, όπως συνέβη και με την μουσουλμάνα συμπολίτισσα απο τη Βελόνη Αβδήρων Ξάνθης, όπου την είχαν επισκεφθεί συγγενείς απο την Αγγλία.

Το ζήτημα είναι σοβαρό και σε κάθε περίπτωση, οι τελωνειακές αρχές, οι υγειονομικές αρχές, οι ίδιοι οι συμπολίτες μας που επιζητούν να μετακινηθούν, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ’ όψη τους.