Εν μέσω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και των απειλών για νέες μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να μειώσουν τις εντάσεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, διαβεβαίωσε σε εκδήλωση του think – tank German Marshall Fund, ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με Αθήνα και Άγκυρα με στόχο να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα διάφορα σημεία τριβής και να μην εξελιχθούν σε ενδεχόμενες κρίσεις.

Ο Πάλμερ επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ, ότι «υπάρχουν προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη, τις οποίες έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση. Και πάλι, συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την προώθηση του διαλόγου, για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των τομέων που καταγράφονται διαφωνίες και για την άμβλυνση των σημείων τριβής πριν εξελιχθούν σε κρίσεις. Αυτό δεν είναι νέο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε για πολλά χρόνια και μερικά από αυτά τα σημεία τριβής υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό».

Επίσης, ο Μάθιου Πάλμερ υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Να επισημάνουμε, ότι το State Department αν και έχει επικρίνει στο παρελθόν, με δηλώσεις την τουρκική προκλητικότητα στο ανατολικό Αιγαίο, εντούτοις χρησιμοποιεί προσεκτική διατύπωση, συνιστώντας συγκράτηση από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι ΗΠΑ τηρούν ίσες αποστάσεις στην αντιπαράθεση Ελλάδα – Τουρκίας και δηλώσεις τύπου  Μάθιου Πλάμερ, δεν πρέπει να παρερμηνεύονται και να δημιουργούν λανθασμένες προσδοκίες στην ελληνική πλευρά και ιδίως στα ΜΜΕ.