*Του Εμμ. Ζαχαριουδάκη – Πολιτικού Επιστήμονα
Η Αμμόχωστος το 1974 ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, το σημαντικότερο λιμάνι, διέθετε την πλειοψηφία των τουριστικών κλινών εκείνη την περίοδο σε όλο το νησί. Μία δυναμική πόλη με προδιαγραφές αστικού κέντρου του μέλλοντος, έχοντας προδιαγεγραμμένο ένα ευοίωνο μέλλον αλλά και την ανεκτικότητα μεταξύ των σύνοικων στοιχείων αφού μπορεί να υπήρχε τουρκοκυπριακός θύλακας στην παλιά πόλη της Αμμοχώστου, όντας από το 1963, αλλά η τουριστική βιομηχανία απασχολούσε πολύ μεγάλο ποσοστό τουρκοκυπρίων της πόλης .
Απότοκο της τουρκικής εισβολής είναι η ομηρία της πόλης αφού στις 14 Αυγούστου 1974 η ευρύτερη αστική περιοχή της Αμμοχώστου άδειασε από τον ελληνοκυπριακό της πληθυσμό μιας και υπήρξαν πληροφορίες ότι οι Τούρκοι τελικά θα έμπαιναν και στην Αμμόχωστο παρότι δεν αποτελούσε στρατηγικό στόχο της επιχείρησης Αττίλας 2.
Σήμερα, η χρησιμοποίηση της Αμμοχώστου από την τουρκική διπλωματία αποσκοπεί σε πολλαπλά ανταλλάγματα, αφού η Αμμόχωστος εδώ και 46 χρόνια δεν έχει κατοικηθεί, είναι όμως ένα από τα πιο πολύτιμα οικόπεδα πάνω στην Κύπρο και μόνο το τουριστικό της παράλιο μέτωπο έχει αξίες εμπορικές περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η Αμμόχωστος πολλές φορές έχει μπει στο κάδρο ενδεχόμενης λύσης, αφού η επιστροφή της θα αφορούσε περίπου το 25% των προσφύγων από την εισβολή του 74, και για ψυχολογικούς λόγους η επανάκτηση ενός ακόμα αστικού κέντρου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση θα ήταν οικονομική και κοινωνικά ψυχολογική ανάταση για τις ευαίσθητες ισορροπίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και προπάντων της κοινωνίας της.
Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως οι πολιτικές ισορροπίες στα κατεχόμενα προτάσσουν πάνω από όλα τα προσωπικά συμφέροντα με τακτικισμους εν εξελίξει,  έτσι η στήριξη του “προεδρικού υποψηφίου”  Ερσιν Ταταρ από τον πρόεδρο Ερντογάν σημαίνει ότι ακόμα και η πόλη αυτή ανοίγει ή μπορεί να ανοίξει.
Εδώ και λίγες μέρες τουρκοκυπριακή ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού συνοδεία εξοπλισμού όπως μπουλντόζες και γερανούς, έχοντας εξειδικευμένο προσωπικό για απεντομώσεις, μηχανικούς, καθαριστές, έχει μπει στην περίκλειστη πόλη με σκοπό να διανοίξει δρόμους, να μαζέψει μπάζα, οδοφράγματα, να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε την Πέμπτη στις 08 Οκτωβρίου να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο μήκους 1,6 χιλιόμετρα από το πάλαι ποτέ Palm Beach μέχρι και το κάποτε ξενοδοχείο συγκροτημάτων που σήμερα χρησιμοποιεί η τουρκική μεραρχία της Τουρδικ για τα μπάνια αξιωματικών του Τουρκικού Στρατού.
Το γεγονός πως η Τουρκία (..ο Ερντογάν για την ακρίβεια) δεν μπλοφάρει στο Βαρωσι, την ελληνοκυπριακή κλειστή μη προσβάσιμη πλευρά της Αμμοχώστου, δείχνει πως τα τετελεσμένα μπορούν να επιβληθούν όταν υπάρχει αδράνεια, ακόμα και με διαβήματα και με  φιλικές συστάσεις από φορείς όπως τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυπριακή Πολιτεία οφείλει να λάβει δράσεις, να κινηθεί νομικά καθώς και να υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια αναίρεσης των τουρκικών πράξεων που δημιουργούν τετελεσμένο την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αποδεδειγμένα προωθούν τακτοποίηση του κυπριακού προβλήματος με τις υποτιθέμενες ελληνοτουρκικές διαφορές.. η τέλεση επιβολής κυρώσεων αλλά και το δικαίωμα της αρνησικυρίας το λεγόμενο βέτο είναι αναφαίρετο δικαίωμα τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.
Διαφορετικά η ιστορία αυτή θα συνεχίσει να είναι χαμένη όπως είναι όλα αυτά τα σαράντα έξι συναπτά έτη…