Η Βόρεια Μακεδονία επεκτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας, για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη εξάπλωση του κορονοϊού, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς παρατηρείται σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων.

O υπουργός Υγείας  Βένκο Φιλίπτσε, ανακοίνωσε σήμερα, τρεις περιπτώσεις θανάτου, από επιπλοκές του κορονοϊού, ανεβάζοντας στους 21 τον αριθμό των νεκρών. Επίσης, καταγράφηκαν 15 νέα κρούσματα. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται πλέον στα 570.

Η κυβέρνηση της Σκοπίων αποφάσισε την επέκταση της χρονικής διάρκειας της  απαγόρευσης κυκλοφορίας πολιτών σε όλη την επικράτεια. Συγκεκριμένα, με κυβερνητική απόφαση, από την Τετάρτη 8 Απριλίου, τις εργάσιμες ημέρες απαγορεύεται η κίνηση των πολιτών από τις 16.00 ώρα έως τις 05.00 ώρα της επόμενης ημέρας.

Επίσης, τις καθημερινές οι ηλικιωμένοι άνω των 67 ετών επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο δύο ώρες την ημέρα, μεταξύ 10.00 και 12.00, ενώ οι νέοι κάτω των 18 ετών επιτρέπεται να κυκλοφορούν επίσης δύο ώρες την ημέρα, μεταξύ 13.00 και 15.00.

Τα σαββατοκύριακα επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας, η οποία ξεκινά στις 16:00 της Παρασκευής και λήγει στις 05:00 της Δευτέρας. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση της κυβέρνησης οι πολίτες απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους σε ομάδες μεγαλύτερες των δύο ατόμων.

Σχετικά με τις εξαιρέσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Όλιβερ Σπασόφσκι επισήμανε ότι,  αστυνομία, στρατός,  εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας,  αγορές και delivery, δεν υπάγονται σε αυτήν.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε, σύμφωνα με το κρατικό ειδησιογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, ότι τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά και ότι το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται σχέδιο για τη συνεχή λειτουργία των ιδρυμάτων υγείας.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες αύξηση του αριθμού κρουσμάτων του κορονοϊού, που είναι πιθανό να ανέλθουν σε 2.000 και 2.500.