Η γαλλική πρεσβεία της Αθήνας δίνει απάντηση σε αναφορές μερίδας ελληνικών μέσων ενημέρωσης στη «μεροληπτική παρουσίαση ενός χάρτη του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (CESM) που δημοσίευσε τουρκική εφημερίδα».

Με ανακοίνωση που εξέδωσε, η γαλλική πρεσβεία επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Οι γαλλικές αρχές έχουν επανειλημμένως και στο υψηλότερο επίπεδο τοποθετηθεί επί της υποτιθέμενης συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χαρακτηρίζοντάς την ως άκυρη.

Ο χάρτης που παρουσιάζει τις αμφισβητούμενες ή διεκδικούμενες θαλάσσιες ζώνες, σαφώς χαρακτηριζόμενες ως τέτοιες στον γαλλικό τίτλο και στο υπόμνημα που συνοδεύει τον χάρτη, έχει ως αποκλειστικό στόχο την ενημέρωση των αναγνωστών για την ύπαρξη των εν λόγω αξιώσεων, οι οποίες ουδεμία αξία έχουν, καθώς είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

Η τουρκική εφημερίδα «Aksam» δημοσίευσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Βήμα, χάρτη που συμπεριλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή του μνημονίου  Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων.

Ο χάρτης είναι ο γαλλικός Γεωπολιτικός Άτλας Θαλασσίων Περιοχών (Atlas Geopolitique des Espaces Maritimes), που φέρεται να αναδημοσίευσε το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, στα δικά του social media.  Επίσης, ο  χάρτης δημοσιεύθηκε και στα social media του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της Θαλάσσης (CESM).