Η Ευρωπαϊκή Ένωση  θα εξασφαλίσει την παράδοση 40 αναπνευστήρων στα νοσοκομεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τον Απρίλιο για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία αποτελεί μέρος του αρχικού πακέτου της ευρωπαϊκής βοήθειας αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Σαράγεβο.

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ανέφεραν, σε κοινή δήλωση τους, ότι η ΕΕ δεν απέκλεισε με κανέναν τρόπο τη χώρα από την απαραίτητη βοήθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας, όπως μετέδωσε το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Μ’ αυτόν τον τρόπο απέρριψαν έμμεσα τους προηγούμενους ισχυρισμούς του Μίλοραντ Ντόντικ (ο οποίος εκπροσωπεί τη σερβική κοινότητα στο τριμελές συλλογικό προεδρείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης), ότι η ΕΕ είχε απαγορεύσει την εξαγωγή ιατρικού εξοπλισμού και γι’αυτό η Βοσνία-Ερζεγοβίνη υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ κάλεσαν επίσης τις Αρχές να διασφαλίσουν την ισορροπία μεταξύ των μέτρων πρόληψης και του σεβασμού των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ιδίως των δικαιωμάτων και των αναγκών των ευάλωτων ομάδων.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς με στόχο τη μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στην κυκλοφορία. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει και στις δύο οντότητες της χώρας (τη Σερβική Δημοκρατία και την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία) και άτομα κάτω των 18 και άνω των 65 ετών απαγορεύεται να βγουν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν ανασταλεί οι εργασίες του κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα όλη η εξουσία να έχει συγκεντρωθεί στα χέρια της προέδρου της οντότητας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς που μπορεί να εκδώσει νομοθετικά διατάγματα για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

Αυτή την εβδομάδα οι Αρχές της Βοσνίας–Ερζεγοβίνης επέβαλαν πρόσθετα μέτρα στα σημεία διέλευσης των συνόρων. Όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα πρέπει να παραμείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για δύο εβδομάδες και δεν επιτρέπεται η κατ’ οίκον απομόνωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ