«Αποκλειστικός υπεύθυνος ο κ. Τσέπελης» λένε παρατάξεις της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης.

Πασχάλης Λύρατζης: Ο δήμαρχος Ξάνθης υπεύθυνος για οτιδήποτε συμβεί στους μαθητές

Στην κατάσταση που αντίκρισαν γονείς και μαθητές κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κυρίως στα νηπιαγωγεία της Ξάνθης αναφέρεται με ανακοίνωση της η παράταξη «ΝΕΑ ΞΑΝΘΗ» επιρρίπτοντας ευθύνες στην δημοτική αρχή που δε φρόντισε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το νέο σχολικό έτος να μην ξεκινήσει κάτω υπό τέτοιες συνθήκες.

Στην ανακοίνωση της η παράταξη του Πασχάλη Λύρατζη αναφέρει:

Η έναρξη των μαθημάτων του νέου σχολικού έτους 2020-2021, βρήκε γονείς και μαθητές μπροστά σε μία μεγάλη και ιδιαίτερα απογοητευτική έκπληξη, σε ότι αφορά την φοίτηση των παιδιών.

Τι αντίκρισαν λοιπόν γονείς και παιδιά ;

• Την ύπαρξη τσιμεντένιων βάσεων, όπου υποτίθεται ότι ΘΑ τοποθετηθούν οι αίθουσες, που ΘΑ στεγάσουν τα παιδιά, χωρίς καμία φύλαξη αυτών των χώρων απέναντι στα παιδιά , που αναγκάζονται να παίζουν πάνω σε αυτές, αφού αυλή πλέον δεν υπάρχει.

• Την ΥΠΌΣΧΕΣΗ τοποθέτησης νέων αιθουσών τύπου προκάτ, με την προφανή χρήση κλιματιστικού ως μέσου θέρμανσης. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποφυγής μετάδοσης του covid-19 αναφέρουν ότι η χρήση των κλιματιστικών έχει κριθεί ότι ευνοεί την μετάδοση του κορονοϊού σε κλειστούς χώρους.

• Την τοποθέτηση χημικών τουαλετών τύπου εργοταξίου στο προαύλιο των σχολείων, όπου υποτίθεται ότι θα εξυπηρετούνται τα παιδιά, κίνηση επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και υγειονομικά, λαμβανομένου υπόψη και του νεαρού της ηλικίας των νηπίων.

Υποχρεώνουν νήπια να “στοιβαχθούν”προσωρινά σε χώρους υποδοχής κτιρίων σε προθαλάμους σχολείων, σε αίθουσες δημοτικών σχολείων, σε κτίρια εντός του αύλειου χώρου των νηπιαγωγείων και σε γυμναστήρια.

Η Δημοτική Αρχή φυσικά στάθηκε “κατώτερη των περιστάσεων”, αδιαφορώντας πλήρως για την τύχη των παιδιών, επιλέγοντας ουσιαστικά να “πετάξει” τα παιδιά από δω και από κει, προσφέροντάς τους «μάθηση» σε χώρους που ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν υπάρχουν, με την χρήση χημικών τουαλετών τύπου «Αποκριάτικων εκδηλώσεων».

Δεν έλειψε βέβαια και η φωτογραφία των υπευθύνων της κατάστασης αυτής, οι οποίοι με χαμόγελο που δεν μπορεί να κρυφθεί ούτε από την μάσκα, συνάντησαν την Υφυπουργό Παιδείας και θρησκευμάτων κα. Σοφία Ζαχαράκη, ουσιαστικά για να μετακυλήσουν τις ευθύνες στο Υπουργείο.

Και φυσικά μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση ο Δήμαρχος «εξαφανισμένος», προφανώς σχεδιάζει ένα νέο «κλείσιμο δρόμων στην παλιά πόλη» ή ένα ακόμη «κόψιμο δέντρου» προκειμένου να υλοποιήσει το μεγαλόπνοο έργο του.

Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Αντιδήμαρχοι,

επειδή η υγεία των παιδιών δεν χωράει ούτε “πολιτικές αντιπαραθέσεις”, ούτε “καλαμπούρια”,ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι σας καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνους για οποιοδήποτε ζήτημα ασφάλειας δημιουργηθεί στα παιδιά λόγου των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν στα σχολεία, αποκλειστικά υπεύθυνους της υγείας των παιδιών, όπως επίσης αποκλειστικά υπεύθυνους για την διάδοση διασποράς τουCovid-19 μέσα στα σχολεία.

Σε μία άρτια οργανωμένη πολιτεία, ήδη θα είχε επέμβει ο εισαγγελέας.

Σάββας Μελισσόπουός: Η δημοτική αρχή αδυνατεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στα σοβαρά ζητήματα

Το ίδιο επικριτική όμως και θέση της δημοτικής παράταξης «ΞΑΝΘΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» για τις ανύπαρκτες αίθουσες και το μπάχαλο που επικρατεί σε αρκετά νηπιαγωγεία της Ξάνθης με τον επικεφαλής της παράταξης να κάνει λόγο για μια δημοτική αρχή η οποία ενώ είχε έναν ολόκληρο χρόνο στη διάθεση της, δεν έκανε τίποτα με αποτέλεσμα οι μικροί μαθητές των νηπιαγωγείων να βιώσουν μια τόσο μεγάλη ταλαιπωρία από τα πρώτα σχολικά βήματα>

Αναλυτικά η θέση της παράταξης του Σάββα Μελισσόπουλου:

Στις 02.03.2018 η Πολιτεία ψηφίζει το νόμο 4521/2018 σύμφωνα με τον οποίο γίνεται σταδιακά υποχρεωτική, η φοίτηση στα δημόσια νηπιαγωγεία όλων των νηπίων που στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, συμπληρώνουν την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών.

Η υποχρέωση εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής για όλους τους Δήμους της χώρας ξεκίνησε από το σχολικό έτος 2018-2019 και σε κάθε περίπτωση μέσα σε μία τριετία θα έπρεπε όλοι οι Δήμοι της χώρας, υποχρεωτικά, να είχαν εξασφαλίσει τις συνθήκες προκειμένου αυτή να εφαρμοστεί.

Τι έγινε από τότε σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας:

– Το σχολικό έτος 2018-2019 προχώρησαν στην εφαρμογή της και υποδέχθηκαν τα προνήπια 184 Δήμοι από τους 325 Δήμους της επικράτειας!!! Στους 184 Δήμους συμπεριλαμβάνονται και οι Δήμοι Αβδήρων, Μύκης και Τοπείρου, όχι όμως ο Δήμος Ξάνθης!!

– Το σχολικό έτος 2019-2020 ήταν έτοιμοι, την εφάρμοσαν και υποδέχθηκαν τα προνήπια άλλοι 114 Δήμοι της χώρας φθάνοντας το συνολικό αριθμό των Δήμων που εφαρμόζουν το μέτρο της δίχρονης προσχολικής αγωγής στους 298 σε σύνολο 325. Και πάλι βέβαια απουσιάζει ο Δήμος Ξάνθης!!

– Στην Υ.Α. με αριθμ. 100872/Δ1 (ΦΕΚ 2569Β/27-6-2019) συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Ξάνθης στους 27 τελευταίους Δήμους της χώρας, στους οποίους θα εφαρμοστεί επιτέλους η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή από το σχολικό έτος 2020-2021.

Ο Δήμος Ξάνθης λοιπόν ΓΝΩΡΙΖΕ από τις 27-6-2019 (15 μήνες πριν) ποιες ήταν οι ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ του για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα !!!!!!!!

Τι έκανε λοιπόν η νέα Δημοτική Αρχή από το Σεπτέμβριο του 2019 που ανέλαβε τα καθήκοντά της μέχρι σήμερα;

Παραθέτουμε γεγονότα:

– Στις 19/12/2019 επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Ξάνθης ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος με αποκλειστικό θέμα της συνάντησης την εφαρμογή από το Δήμο μας της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής. Το τότε δελτίο τύπου του Δήμου Ξάνθης ανέφερε: «Ο Δήμαρχος Ξάνθης διαβεβαίωσε τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ότι, πρόθεση της νέας Δημοτικής Αρχής είναι η υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, ξεπερνώντας την αρνητική στάση του Δήμου κατά το παρελθόν, ενώ αναφέρθηκε σε δυσκολίες που αντικειμενικά υπάρχουν στις σχολικές υποδομές στην Ξάνθη. Η αξιοποίηση 12 αιθουσών στον Δήμο Ξάνθης, σημείωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, είναι στις άμεσες προτεραιότητες, ώστε τη νέα σχολική χρονιά, τον Σεπτέμβριο του 2020, να είναι δυνατή η υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στον Δήμο Ξάνθης». (cityofxanthi.gr/13.12.2019)

– Στις 7/2/2020 η Δημοτική Παράταξη «ΞΑΝΘΗ για ΟΛΟΥΣ» έγκαιρα τότε έθεσε ερώτημα προ ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο ρωτώντας το Δήμαρχο Ξάνθης για τις ανάγκες σε αίθουσες και τις ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή. Απαντώντας στα ερωτήματά μας οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι δήλωσαν πως η Δημοτική Αρχή έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για 12 αίθουσες Προκάτ και πως ετοιμάζονται φάκελοι «ωρίμανσης» (χωροθέτηση, καταλληλότητα χώρων κλπ) με στόχο να είναι έτοιμες οι αίθουσες κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

– Στις 29/6/2020 το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης αποφασίζει «Κατασκευή βάσεων έδρασης προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας και συνοδευτικές τεχνικές εργασίες», όπου για πρώτη φορά διαπιστώνουμε πως οι 12 απαιτούμενες αίθουσες έχουν γίνει 10!!

– Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Σεπτεμβρίου 2020 ο Δήμαρχος Ξάνθης σε ανάλογα ερωτήματα Δημοτικών Συμβούλων σχετικά με την υποχρεωτική προσχολική αγωγή και τα προβλήματα που έχουν προκύψει, ανέφερε πως το θέμα των 10 αιθουσών θα λυθεί εντός 2 εβδομάδων, ενώ αναμένεται θετική λύση και για το ζήτημα των 2 αιθουσών που αφορούν το νηπιαγωγείο του Δροσερού.

Συμπέρασμα:

Ενώ λοιπόν η σημερινή Δημοτική Αρχή είχε έναν ολόκληρο χρόνο να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου στο τέλος Αυγούστου του 2020 να είναι όλα έτοιμα και να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα η νέα σχολική χρονιά, δεν το έκανε και σήμερα ψελλίζει αστείες και μερικές φορές προκλητικές δικαιολογίες προκειμένου να… δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι η συμβατική υποχρέωση του Δήμου Ξάνθης περιοριζόταν μόνο στο να κατασκευάσει τις τσιμεντένιες βάσεις των Προκάτ και ότι οι υπόλοιπες αστοχίες ανήκουν στην ΚτΥΠ, που είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του Ελληνικού Κράτους, με λίγα λόγια δηλαδή λέει ότι ευθύνεται η Πολιτεία!!! Ακόμα όμως και έτσι να είναι – που δεν είναι, διότι η εκάστοτε Πολιτεία δεν γνωρίζει ούτε τις ανάγκες ούτε τον προγραμματισμό του κάθε Δήμου – όταν έβλεπε αυτή τη μεγάλη καθυστέρηση, που θα επέφερε τέτοια αναστάτωση, γιατί δεν επέλεξε να αιτηθεί παράταση στην εφαρμογή του μέτρου για ένα χρόνο, όπως έκανε ο Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να περισώσει γονείς και μαθητές από μια τέτοια ταλαιπωρία;

Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης πολιτικής διαχείρισης του ζητήματος είναι ότι σήμερα – 2 εβδομάδες μετά το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς – παιδιά ηλικίας 4 και 5 ετών στοιβάζονται σε διαδρόμους, σε γυμναστήρια, σε αποθήκες ή αίθουσες άλλων σχολείων, χρησιμοποιούν χημικές τουαλέτες στις αυλές των σχολείων και μετακινούνται καθημερινά σε άλλα σχολεία, σε μία περίοδο μάλιστα που η δημόσια υγεία βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο στάδιο σε σχέση με την πανδημία που μαστίζει όλο τον κόσμο.

Ο Δήμος Ξάνθης για άλλη μια φορά – και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα – αποδείχτηκε ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ και ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΣ απέναντι στην τοπική κοινωνία, στην εκπαιδευτική κοινότητα, στους γονείς, αλλά κυρίως στους μικρούς μαθητές που στα πρώτα τους σχολικά βήματα έτυχε να βιώνουν μια τόσο μεγάλη ταλαιπωρία. Η σημερινή Δημοτική Αρχή αδυνατεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο μας, διότι δε διαθέτει ούτε σχέδιο, ούτε ΟΡΑΜΑ ούτε οργάνωση.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

«ΞΑΝΘΗ για ΟΛΟΥΣ»

Μελισσόπουλος Σάββας
Σταυρακάρας Παναγιώτης
Χουσεϊνογλου Τιμούρ
Παπαδάκης Θεοφάνης
Τσαρεκτσή Τζενάν
Τοπ Σινάν
Χαριτωνίδου Ειρήνη
Καλογερής Γιώργος