Με την καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020 επίσημη έπαρση της σημαίας στο χώρο του Ηρώου της Κομοτηνής , και μνημόσυνο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Γραμματέα του Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών Ν.Ροδόπης “Ο Μέγας Βασίλειος” κ. Παναγιώτης Μαυρίδης , ενώ ακολούθησε Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης, από τον Βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη , εκπρόσωπο του Δημάρχου Κομοτηνής, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής, τον Δ/ντή Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης Ροδόπης , τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ, τις τοπικές αρχές, και εκπροσώπους των προσφυγικών σωματείων.

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου σε δήλωσή του σημείωσε:

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής. Τιμούμε με πολύ μεγάλο σεβασμό τα θύματα των διωγμών που υπέστη ο ελληνισμός στη Μικρά Ασία, χωρίς όμως αισθήματα ρεβανσισμού και μισαλλοδοξίας.

Ως χώρα και ως λαός εργαζόμαστε σταθερά για την ειρήνη, τη συνεργασία, τη φιλία και την ασφάλεια στην περιοχή. Είμαστε όμως ανυποχώρητοι απέναντι στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, απέναντι στις προκλήσεις και την επιθετικότητα εκ μέρους της γείτονας. Είμαι βέβαιος πως αν πορευτούμε με σύμπνοια και σύνεση δεν έχουμε να φοβηθούμε καμία απειλή».

Πηγή: maronnews.gr