Ο κροάτης υπουργός Οικονομικών Ζντράβκο Μάριτς δήλωσε σε συνέντευξη του, ότι η αποτελεσματικότητα και ο ορθολογισμός θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, δεδομένου των περιορισμένων πόρων που θα διατεθούν στο μέλλον.

Ο υπουργός ανέφερε, σύμφωνα με το totalcroatianews, ότι «η αποτελεσματικότητα πρέπει να είναι το πρώτο και βασικό κριτήριο για όλες τις περαιτέρω δράσεις μας. Μια ταχεία αντίδραση και προσαρμογή σε νέες καταστάσεις και επιχειρηματικές συνθήκες, θα διαφοροποιήσουν όσους επιτύχουν από αυτούς που θα αποτύχουν, όχι μόνο στον επιχειρηματικό τομέα αλλά και στο δημόσιο τομέα.

Ο Μάριτς τόνισε, επίσης, ότι η κρίση αποκάλυψε την αναγκαιότητα αλλαγής της δομής της κροατικής οικονομίας, η οποία σήμερα έχει σχετικά χαμηλό μερίδιο στη βιομηχανία και μεγάλο μερίδιο στον τομέα των υπηρεσιών και ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

Επιπλέον επισήμανε, ότι «η εθνική οικονομία θα πρέπει να μετατραπεί, ώστε να είναι περισσότερο προσανατολισμένη στις εξαγωγές και να αξιοποιήσει καλύτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Η κρίση αυτή ανέδειξε τη σημασία της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων, για την εξασφάλιση επαρκών προμηθειών για τον πληθυσμό μας, διότι σε περίπτωση διακοπής μεταφορών και κλείσιμο συνόρων είναι, εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων από εγχώριες πηγές».

Επίσης, ανέφερε, ότι εξίσου σημαντική είναι και η εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία,όπως παραγωγή φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.

Η Κροατία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 1,126 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 12 θανάτους.