Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χακίμ Ακσόι προκαλεί εκ νέου με δηλώσεις του για τις έρευνες του Oruç Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και αμφισβητεί τις ελληνικές αιτιάσεις για την επήρεια του Καστελόριζου 
 
Ο  Χακίμ Ακσόι δήλωσε, σύμφωνα με το τουρκικό NTV ότι : “δεν είναι λογική και διεθνής πρακτική η δημιουργία μιας έκτασης ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ενός νησιού με επιφάνεια 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα. Για αυτό το λόγο απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας”.
 
Ο Χακίμ Ακσόι έδωσε γραπτή απάντηση στη δήλωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την ερευνητική δραστηριότητα του Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίντας:
“H Τουρκία, στο πλαίσιο των τρεχουσών δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, από χθες έστειλε το ερευνητικό σκάφος Oruç Reis, στην περιοχή ενδιαφέροντος στην Ανατολική Μεσόγειο για έναρξη νέας σεισμικής ερευνητικής δραστηριότητας, και επί τούτου οι αρχές δημοσίευσαν ένα NAVTEX. Οι έρευνεςθα πραγματοποιηθούν κανονικά , ενώ η Τουρκία, ανέφερε στα Ηνωμένα Έθνη πως τα όρια της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και η Τουρκία Petroleum από την κυβέρνηση το 2012, δηλώνοντας ότι στην περιοχή αδειών που παραχωρήθηκε στην έρευνα εμπίπτει σε αυτά τα όρια, “ένα τμήμα του εν λόγω πεδίου, όπως με το Barbaros Hayrettin.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ,  τόνισε ακόμα ότι το “σεισμικό ερευνητικό σκάφος μας λειτούργησε τα τελευταία χρόνια σε νόμιμα πλαίσια, και αυτό συμβαίνει έως τώρα. Η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την ερευνητική δραστηριότητα, ισχυριζόμενη ότι η περιοχή έρευνας ήταν στο ηπειρωτικό της εύρος (επήρεια) . Η Ελλάδα βασίζει αυτόν τον ισχυρισμό στην ύπαρξη των νησιών, ειδικά του Καστελορίζου (Meis), το οποίο είναι μακριά από την ηπειρωτική χώρα (της). Ο ισχυρισμός της ηφαιστειακής υφαλοκρηπίδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις. “
 
Αρνούνται τους ισχυρισμούς για το Καστελόριζο (Meis)
 
Ο Χακίμ Ακσόι  δηλωσε  ότι, “δεν είναι λογική και διεθνής πρακτική, ένα νησί με επιφάνεια 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ανατολία (Τουρκία) και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, να δημιουργεί μια υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων έχοντας επήρεια. Επομένως, αυτοί οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν γίνονται δεκτοί από εμάς. Η Τουρκία, εδώ και καιρό επαναλαμβάνει την έκκληση της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα στην Ελλάδα, όπως έχει διατυπωθεί σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και σήμερα, και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα της και συμφέροντα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ».