Η εκτόξευση στα αυξημένα επιβεβαιωμένα ντόπια νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Π.Ε. Καβάλας τις τελευταίες μέρες, οδήγησαν τις τοπικές αρχές να προβούν σήμερα σε αυστηρές προειδοποιήσεις προς τους πολίτες και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής. Στο κόκκινο είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του SARS-Cov-2 που κατατάσσουν μάλιστα το Νομό Καβάλας ΠΡΩΤΟ σε όλη την Ελλάδα (βάσει πληθυσμού) στην επιδημία της νόσου.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα από τις τοπικές αρχές στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κώστα Αντωνιάδη τονίστηκε με έμφαση η αναγκαιότητα της ατομικής ευθύνης και η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας μετάδοσης του ιού από τον κάθε κάτοικο της κοινότητας ατομικά.

ΝΟΜΙΑΤΡΟΣ ΧΡ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

Νομίατρος Χ.Παπαδόπουλος: Θα πάμε πολύ χειρότερα. Η μετάδοση του ιού γίνεται πλέον στην κοινότητα

Ο Νομίατρος Καβάλας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος (με την ευαισθητοποίηση του οποίου και δόθηκε η συνέντευξη) ανέφερε σε αυστηρό τόνο προς όλους ότι «μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2020 η μετάδοση του κορωνοϊού γινόταν αλλού, ενώ τώρα η μετάδοση γίνεται μέσα στην κοινότητα. Πλέον μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό από οπουδήποτε. Σε αυτή την περίπτωση φτιάχνουμε τείχος για την προστασία της κοινότητας και κλείνουμε την πόρτα στον κορωνοϊό». Άποψη του κ. Παπαδόπουλου είναι ότι μπαίνουμε στο δεύτερο κύμα. Απέκλεισε τα γενικευμένα μέτρα στην κοινότητα, διότι θα είναι καταστροφικά. «Πρέπει μόνοι μας να ενεργήσουμε. Με πολλά κρούσματα, όπως εδώ, δεν μπορείς να ιχνηλατήσεις τις επαφές. Δεν ψάχνεις πολύ απλά από πού κόλλησες, διότι κολλάς τον ιό από οπουδήποτε».

«Να αναλάβουμε ο καθένας την ευθύνη, και είναι ατομική αυτή η ευθύνη», επεσήμανε με νόημα. Δεκάδες περιστατικά θετικά ήρθαν από τα Βαλκάνια με το άνοιγμα των συνόρων. Επιπλέον λόγω καλοκαιριού χαλάρωσε ο κόσμος και δεν τηρεί τα υγειονομικά μέτρα. Τα ντόπια κρούσματα αυξάνονται κάθε μέρα που περνάει. «Το δεύτερο κύμα», σύμφωνα με το Νομίατρο Καβάλας «ξεκίνησε πολύ γρήγορα στα Βαλκάνια και δυστυχώς και σε μας. Και θα είναι καταστροφικό στην οικονομία. Με τα σημερινά δεδομένα θα έπρεπε να είμαστε σε lockdown. Ο Νομός μας όμως που είναι τουριστικός, και δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, δεν μπορεί να πάρει τώρα τέτοια μέτρα. Πρέπει να δημιουργήσουμε το δικό μας τείχος εγκαίρως, με τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Να τηρούνται οι αποστάσεις, η υγιεινή των χεριών και μάσκες υποχρεωτικά εκεί που προβλέπεται αλλά και όπου κρίνει ο καθένας ότι παρατηρείται συνωστισμός»

 

Γιατί θα πρέπει να βάλεις κάποιον πρόστιμο για να προστατευτεί; Διερωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος. «Ο συναγερμός έχει σημάνει επομένως για την περιοχή του Νομού Καβάλας και αν δεν τηρηθούν τα μέτρα πιστά θα χάσουμε το παιχνίδι. Θα παρθούν αυστηρότερα μέτρα και πιθανόν να έχουμε και θανάτους μετά τα πολλά κρούσματα. Το σημαντικό είναι να το κατανοήσουν και οι νέοι αυτό. Αγγίζει όλους ο ιός. Έχουμε διασωληνωμένους. Γιατί να πάθουμε αυτά που πάθανε οι άλλες χώρες με τους καθημερινούς θανάτους, ενώ μπορούμε να τα αποφύγουμε; Θα πάμε χειρότερα. Ας το καταλάβουμε. Να μπει στην κουλτούρα μας η μάσκα. Δεν έχουμε άλλα μέτρα σήμερα, δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς».

Η γενικότερη εικόνα στην Π.Ε. Καβάλας

Κανένας από τους τοπικούς άρχοντες δε θέλησε να αναφέρει νούμερα συνολικά από τον κορωνοϊό στην Π.Ε.Καβάλας, αρκέστηκαν μόνο στα 16 ενεργά σήμερα κρούσματα. Το βέβαιο είναι ότι ξεπερνούν τα 50, τα κρούσματα, είτε εισαγόμενα, είτε ντόπια και καθημερινά ο αριθμός ανεβαίνει επικίνδυνα. Κάποια από αυτά είναι και ορφανά. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται συνεχώς στη Θάσο και στο Δήμο Νέστου (λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου). Θετική ήταν και η γιατρός από το Κ.Υ. Ελευθερούπολης, όπως μας διαβεβαίωσε σήμερα ο Νομίατρος, αλλά και η οικογένειά της. Το Κέντρο Υγείας τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες έκλεισε πρόσφατα, έστω προσωρινά (αφού λειτουργεί κανονικά σήμερα), ώστε να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις και να δοθούν οι οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Κ.ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

Κ.Αντωνιάδης: Οι επιχειρήσεις να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

«Πρέπει να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης. «Οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η περιοχή μας που δέχεται τουρισμό από Βαλκανικές χώρες ήταν φυσικό να έχει εισαγόμενα κρούσματα του ιού». Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης και ευχαρίστησε για την συνεργασία όλους του δημάρχους, την Διεύθυνση Υγείας, το Διοικητή του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. του Νομού, την Πολιτική Προστασία κ.α.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Θ.ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ

Θ.Μουριάδης: Ελλοχεύει κίνδυνος για επιπλέον κρούσματα

«Δεν είμαστε σήμερα εδώ όλοι, για να σπείρουμε τον πανικό», είπε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Θόδωρος Μουριάδης. «Ήταν φυσιολογικό να υπάρξουν κρούσματα λόγω τουρισμού και λόγω της έξαρσης στις Βαλκανικές χώρες. Πρέπει όλοι να αυξήσουμε την προσοχή μας για να μην έχουμε από Σεπτέμβριο δυσκολότερες καταστάσεις και κλεισίματα. Ελλοχεύει ο κίνδυνος για επιπλέον κρούσματα. Φαίνεται ότι έχουμε τα περισσότερα στη χώρα, λόγω πληθυσμιακών αναλογιών».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΣΤΟΥ Σ.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Σ.Μιχαηλίδης: Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, να ξεπεράσουμε τη δύσκολη κατάσταση

Ο Δήμαρχος Νέστου κ. Σάββας Μιχαηλίδης αναφερόμενος στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Π.Ε. Καβάλας υπογράμμισε πως «αν και οι Δήμοι και η Περιφερειακή Ενότητα δεν έχουν την αρμοδιότητα, πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουν στο βαθμό που μπορούν στην πρόληψη για την επιδημία. Σε αυτό το χρονικό διάστημα που μένει για τον τουρισμό, να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα από τους υπαλλήλους των δήμων, από τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής μας».