Η Ισπανία οδεύει με δραματικό αριθμό κρουσμάτων προς την κορύφωση του κορονοϊού. Ξεπέρασε και την Κίνα σε αριθμό θανάτων. Δεύτερη στον κόσμο με 3.434 θανάτους, 47.610 τα κρούσματα , αποθεραπευτηκαν 5.367. Πρόκειται για κρούσματα πριν την επιβολή της καραντίνας υποστηρίζουν οι επιδημιολόγοι. Ως το τέλος της εβδομάδας η αυξητική τάση θα συνεχίζεται.

Στη Μαδρίτη, ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων και κρουσμάτων αλλά το νοσοκομείο 5.500 κλινών στο εκθεσιακό κέντρο της Μαδρίτης έχει αποφορτίσει όλα τα νοσοκομεία της πόλης.

-Τέσσερα επιπλέον υπαίθρια νοσοκομεία δίπλα σε ήδη υπάρχοντα στη Βαρκελώνη ετοιμάζει ο στρατός λόγω της ραγδαίας αύξησης και εκεί των κρουσμάτων. Επιτάσσονται και ξενοδοχεία για να ξεκουράζονται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

-Η πρόεδρος της Κομισιόν στέλνει μήνυμα στα ισπανικά ότι σε δυο εβδομάδες θα φθάσει υλικό από την ΕΕ.

-Επάρκεια υπάρχει σε κλίνες και υλικό. Όμως τέτοιες στιγμές που οι άνθρωποι δεν μπορούν να θρηνήσουν τους νεκρούς τους είναι συγκλονιστικές. Επιτρέπεται αυστηρός αριθμός παρισταμένων στις κηδείες για να αποφεύγεται η μετάδοση. Το Palacio de Hielo είναι το νεκροτομείο όπου συγκεντρώνονται εκεί όλα τα θύματα και τα παραλαμβάνουν οι οικείοι τους για τις κηδείες ή την αποτέφρωσή τους.

Ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε την αγορά υγειονομικού υλικού ύψους 432 εκατομμυρίων ευρώ από την Κίνα και αφορά σε:
500 εκατομμύρια μάσκες
5,5 εκατομμύρια γρήγορο τεστ
950 αναπνευστήρες και
11 εκατομμύρια γάντια.

Ήδη έχουν διανεμηθεί ως τώρα στις 17 Αυτονομίες της χώρας, 6 εκατομμύρια μάσκες, 640.000 γρήγορο τεστ , 600 αναπνευστήρες και 1,3 εκατομμύρια μάσκες.

200 δις ευρώ διαθέτει ήδη η κυβέρνηση (το 20% του προϋπολογισμού της Ισπανίας) για την αντιμετώπιση της υγειονομικής αλλά και της οικονομικής κρίσης.

Σημειώνεται επίσης ότι η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο βρέθηκε θετική στον νέο κορονοϊό.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία παλεύει με δύο ιούς. Με τον κορονοϊό αλλά και με την καθημερινή διάψευση των fake news. Σήμερα διέψευσε εκ νέου μαζικό μήνυμα που εστάλη στα μέσα κοινωνικής δικύτωσης και μιλά για «κατάσταση πολιορκίας» στην οποία θα μπει από αύριο η Ισπανία.

Επίσης ο φερόμενος «γιατρός» που κλαίει μπροστά στην κάμερα, εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου, σύμφωνα με το υπ. Υγείας αλλά και τον σύμβουλο Υγείας της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης, που διαψεύδουν όσα λέει, δεν υπάρχει το όνομά του στις σχετικές λίστες, ούτε είναι μέλος του ιατρικού συλλόγου. Ο ίδιος δεν φοράει ποδιά γιατρού δεν αναφέρει πουθενά όνομα και επάγγελμα, παρά παραπέμπει στην ηχογράφηση μιας γυναικείας φωνής, επίσης αγνώστων στοιχείων, η οποία λέει όλα τα περί αναπνευστήρων. Το μόνο που προκύπτει για τον ίδιο από την έρευνα είναι ότι πρόκειται για μέλος του ακροδεξιού κόμματος Βοξ. Το εν λόγω βίντεο διακινείται από σχετικούς λογαριασμούς μαζί με άλλα fake news.

Η ισπανική αστυνομία διαψεύδει καθημερινά εκατοντάδες ιστοσελίδες που κυκλοφορούν τα bulos όπως λέγοντα.

Πηγή ΕΡΤ, Ανταπόκριση-Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ: