Του Μάνου Ζαχαριουδάκη
Πολιτικού Επιστήμονα

Τις τελευταίες μέρες έπειτα από την ανακήρυξη της navtex, ξεδιπλώνεται με μαεστρία η πολεμική δυναμική των συμβούλων του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η έντονη αμφισβήτηση στο εσωτερικό του Κράτους, απότοκο της ίσως αργοπορημένης αντιμετώπισης της κρίσης του Covid19, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και η χρηματοπιστωτική αβεβαιότητα κυρίως λόγω του χάους που επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για αντιμετώπιση του αδιεξόδου με μία επικοινωνιακή ηρωική έξοδο:

Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας αποτελεί το ιδανικό σκηνικό συσπείρωσης των συντηρητικών ψηφοφόρων με παράλληλα μηνύματα για ευθεία αμφισβήτηση του Kεμαλικού κοσμικού κράτους. Αυτή τη στιγμή η Τουρκική ελίτ παρακολουθεί άφωνη κυρίως στην ισλαμοποίηση του κοσμικού Κράτους με αποτέλεσμα τα βαθύτατα πολιτικά αντανακλαστικά να μην έχουν δώσει ακόμα στίγμα σε σχέση με τις προθέσεις που έχουν προς τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Ο γόρδιος δεσμός της Αιγύπτου δημιουργεί αμηχανία, ακριβώς επειδή ο Αιγύπτιος πρόεδρος εκτός από στρατιωτικός (και μάλιστα πεπειραμένος) είναι και ο άμεσος ενδιαφερόμενος για τα τεκταινόμενα στην γειτονική του Λιβύη . Η πρόθεση της Αιγύπτου να επέμβει στρατιωτικά προκειμένου να προστατέψει την Σύρτη, κομβικής σημασίας Λιβυκή πόλη η οποία ελέγχεται από τον στρατηγό Χαφτάρ , δημιουργεί εντάσεις αλλά και αλλαγές σχεδίων στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο εμπλοκής με την Αίγυπτο.

Συνάρτηση όλων των παραπάνω είναι μία επικοινωνιακή ηρωική έξοδος από αυτή την εξίσωση, έτσι ώστε να υπάρχουν τα περισσότερα δυνατά κέρδη χωρίς να υπάρξει χρήση όπλων. Το Καστελόριζο και η ευρύτερη περιοχή του φαντάζουν το ιδανικό πεδίο σύγκρουσης ή απόπειρας σύγκρουσης με την Ελλάδα ώστε να υπάρξει επικοινωνιακά η ανάγκη επιτακτικών διαπραγματεύσεων (χωρίς να είναι απαραίτητη η δυναμική διαδικασία απευθείας στη Χάγη) δυστυχώς όμως για πράγματα τα οποία είναι κατοχυρωμένα στην Ελλάδα και για την Ελλάδα μέχρι στιγμής.

Η αυστηρή ουδετερότητα των Ηνωμένων Πολιτειών προβληματίζει, αφού αφενος υπάρχει εσωτερικό έλλειμα πολιτικής ελέω Κορονοϊου και Χρηματοπιστωτικής κρίσης, και αφετέρου πριμοδοτούν την απευκταία επιλογή να υπάρξει προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης το οποίο όμως εάν λάβει υπόψη τα πρακτικά συνομιλιών της Αθήνας με το Κάιρο, για τη διευθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, μπορεί να σκοντάψει στην (με ερωτηματικά) προθυμία της Αθήνας να δώσει λιγότερη επήρεια  στο Καστελόριζο, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κάσο, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία την ίδια στιγμή που η αποφυγή οποιασδήποτε επαφής με την Τουρκία προς το παρόν κατοχυρώνουν την άποψη ότι δεν γίνεται συμφωνία όταν έχουμε επήρεια των νήσων όπως και η ηπειρωτική χώρα.

Σε όλα αυτά η κατά τα άλλα πυροσβεστική παρέμβαση αλλά και αυστηρή ουδετερότητα των Ευρωπαϊκών Θεσμών αλλά και η αμηχανία του Προέδρου Τραμπ σε συνδυασμό με τη σιωπή της Ρωσίας δημιουργούν ένα σταυρόλεξο για δυνατούς χρήστες. Η  κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την αμηχανία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Άγκυρα σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της Αιγύπτου προκειμένου να μην ενδώσει στο φόβο που μπορεί να προκαλέσει η συγκέντρωση του σε πολλές περιπτώσεις υποδεέστερου τουρκικού στόλου. Την ίδια στιγμή επικοινωνιακά θα πρέπει να κατοχυρώσει την θέση που υποστηρίζουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες πως τα νησιά έχουν επήρεια όπως και η ηπειρωτική χώρα σε αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Συνεπώς σε οποιαδήποτε διαδικασία έμμεσων ή άμεσων συνομιλιών με την Τουρκία θα πρέπει να ξεκινήσει υποτιθέμενα στο ότι η Τουρκία λειτουργεί, αναγνωρίζει ότι όλα τα ελληνικά νησιά έχουν δικαίωμα ΑΟΖ όπως και το Καστελόριζο προκειμένω να υπάρξει μια φόρμουλα …συνεννόησης. Με βάση όμως τα σημερινά δεδομένα καθώς και τους πολιτικούς συσχετισμούς σε Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ, Ρωσία και μέσα στη Τουρκία κάτι τέτοιο δεν θεωρείται άμεσα πιθανό ακόμα και κατόπην πίεσης απο εξωγενείς παράγοντες όπως λχ η Γερμανική Προεδρία. Η Αθήνα οφείλει να κρατήσει τα κεκτημένα της χωρίς να πανηγυρίζει και υπενθυμίζοντας πως το Ελληνικό αξιόμαχο συναντιέται με την Νομιμότητα.