Κολομβία: Βομβιστική επίθεση με στόχο αγωγό μεταφοράς πετρελαίου

Βομβιστική επίθεση σε τμήμα του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου Cano Limon στην Κολομβία προκάλεσε διαρροή στην ανατολική επαρχία Αράουκα, όπως ανακοίνωσε η δημόσια επιχείρηση Ecopetrol.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η διαρροή, στη Σαραβένα, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, περιορίστηκε στον κρατήρα που άνοιξε η έκρηξη και στο έδαφος γύρω από αυτόν. Δεν μεταφέρονταν καύσιμα την ώρα που έγινε η έκρηξη.

Το 2019 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 12 επιθέσεις με στόχο αγωγούς μεταφοράς καυσίμων, οι εννέα με στόχο τον Κάνο Λιμόν. Το 2018 είχαν γίνει πάνω από 80 επιθέσεις με στόχο τον αγωγό, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός λειτουργίας το μεγαλύτερο μέρος της περασμένης χρονιάς.

Η Ecopetrol δεν κατονόμασε τους υπεύθυνους για την επίθεση. Πάντως οι δολιοφθορές των πετρελαϊκών υποδομών αποδίδονται συνήθως από τις αρχές στα μέλη της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από τις κυβερνήσεις της Κολομβίας, των ΗΠΑ και των κρατών μελών της Ε.Ε..

Ο ELN εναντιώνεται στη συνεργασία της Ecopetrol με πολυεθνικές, καταγγέλλοντας ότι εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους χωρίς οι πολίτες της Κολομβίας να έχουν κανένα όφελος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ