Νέες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση στις σχέσεις Σερβίας – Μαυροβουνίου, που εκτός από τον “θρησκευτικό πόλεμο”, επεκτείνεται πλέον και στις μετακινήσεις πολιτών τους, στη μετά -κορονοϊό εποχή.

Η απόφαση της κυβέρνησης της  Ποντγκόριτσα, να μην συμπεριλάβει τη Σερβία στην λίστα των χωρών για τους πολίτες των οποίων θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα μετά την 1η Ιουνίου, προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης του Βελιγραδίου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέδωσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ -ΜΠΕ,  πολιτικό χαρακτήρα στην απόφαση και δήλωσε ότι η Σερβία δεν θα απαντήσει με το ίδιο μέτρο απαγορεύοντας την είσοδο πολιτών του Μαυροβουνίου. «Θα κρατήσουμε τα σύνορα μας ανοιχτά για όλους διότι αυτό συνάδει με το ευρωπαϊκό πνεύμα και το σερβικό πνεύμα των φιλικών και αδελφικών σχέσεων.

Από την άλλη, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε και τιμωρία για το 30% των πολιτών του Μαυροβουνίου σερβικής εθνότητας» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Παρ όλα αυτά η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε σήμερα να άρει την άδεια προσγείωσης αεροπλάνων του εθνικού αερομεταφορέα του Μαυροβουνίου «Montenegro airlines» στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ενέκρινε προχθές το πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα που θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να επιτραπεί η είσοδος σε ταξιδιώτες από χώρες που παρουσιάζουν λιγότερα από 25 κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους.

Στην λίστα των χωρών αυτών συμπεριλαμβάνονται: η Αλβανία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Γερμανία και η Ελλάδα. Ο αποκλεισμός της Σερβίας προκάλεσε ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις, εξαιτίας του εκκλησιαστικού ζητήματος- Βελιγραδίου και Ποντγκόριτσα.

Η Σερβική Εκκλησία διοργάνωσε στις αρχές τους έτους εβδομαδιαίες μαζικές διαδηλώσεις κατά του θρησκευτικού νόμου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να κατασχέσει την περιουσία της, το οποίο και αρνούνται κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό κλιμάκωσαν το “θρησκευτικό πόλεμο”, καθώς οι αρχές ασφαλείας του Μαυροβουνίου, συνέλαβαν ιερείς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την αιτιολογία ότι ηγούνταν θρησκευτικών πομπών, που παραβίαζε τα μέτρα απαγόρευσης δημόσιων συγκεντρώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών σε διάφορες πόλεις του Μαυροβουνίου.

Η κυβέρνηση της Ποντγκόριτσα και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν ιστορικό τεταμένων σχέσεων, καθώς η δεύτερη που αποτελεί και τη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στη χώρα, αντιτάχθηκε στο διαχωρισμό του Μαυροβουνίου από τη Σερβία.