Η κυβέρνηση του Κοσόβου του πρωθυπουργού Αλμπιν Κούρτι, έπεσε μετά από πρόταση μομφής που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του μικρού εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, της Δημοκρατικής Λίγκας του Κοσσυφοπεδίου (LDK).

Η πτώση του Αλμπιν Κούρτι, αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στη διαμάχη Κοσόβου Σερβίας, που οι ΗΠΑ ασκούν έντονες πιέσεις στην Πρίστινα για την ομαλοποίηση τους. Η αυστηρή στάση Άλμπιν Κούρτι προς τη Σερβία και η αντίδραση στην επανέναρξη των συνομιλιών ενδέχεται, μετά την πτώση του, να ανοίξει το δρόμο στο διάλογο των δύο πλευρών.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Κόσοβο εμφανίστηκε να στηρίζει την πρόταση μομφής. Παράλληλα, η πολιτική κρίση, αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στις στρατηγικές για το περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, καθώς απαιτούνται άμεσες αποφάσεις.

Η χθεσινή πρόταση μομφής πέρασε, σύμφωνα με το Balkan Insight, με 82 ψήφους υπέρ, 32 κατά και 1 αποχή. Η κυβέρνηση έπεσε, μετά από διαφωνίες για σημαντικές αποφάσεις μεταξύ του κινήματος «Αυτοδιάθεση» του Κούρτι και του LDK του Ίσα Μουσταφά. Το διακύβευμα ήταν, εάν έπρεπε το Κόσοβο να τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εξαιτίας του κορονοϊού.

Η κρίση στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων άρχισε, όταν ο Κούρτι αντέδρασε στην πρόταση εκτάκτου ανάγκης και απέπεμψε από την κυβέρνηση τον υπουργό Εσωτερικών και αναπληρωτή ηγέτη του LDK Αγκίμ Βελίου, του οποίου αποτελούσε πρωτοβουλία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος έχει έντονες διαφωνίες με τον Κούρτι, ειδικά στο ζήτημα της διαμάχης Κοσόβου -Σερβίας, υπέγραψε διάταγμα που δηλώνει το Κόσοβο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση Κούρτι θα παραμείνει προσωρινά στην εξουσία μέχρι να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

H πτώση της κυβέρνησης προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, που όμως διαφοροποιούνται, για το εάν έπρεπε η Δημοκρατική Λίγκα Κοσόβου, να καταθέσει την πρόταση μομφής.

Τα αποκαλούμενα κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ, QUINT (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), πριν την πρόταση μομφής, προέτρεψαν τους ηγέτες του Κοσόβου, να «διατηρήσουν και να διασφαλίσουν την ακεραιότητα και λειτουργικότητα της κυβέρνησης » σύμφωνα με το σύνταγμα.

Ωστόσο, ο αμερικανός πρεσβευτής στο Κόσοβο Φίλιπ Κόσνετ, φάνηκε να υποστήριξε την κίνηση του LDK, δηλώνοντας, ότι «είναι ευτυχής που η Συνέλευση θα διοργανώσει αύριο συνεδρίαση σχετικά με την ψήφο μη εμπιστοσύνης».

Αντίθετα, η γερμανίδα εισηγήτρια της ΕΕ στο Κόσοβο, Βιόλα Φον Κράμον, απέρριψε την πρόταση μομφής και τη χαρακτήρισε «απίστευτη, ανεύθυνη. Αισθάνομαι μεγάλη λύπη για τους πολίτες του #Kosovo. Δεν αξίζουν αυτό».

Γερμανία και Γαλλία προσπάθησαν και αυτές, να αποτρέψουν την πρόταση μομφής, με κοινό tweet , που πόσταρε ο γερμανόςς πρέσβης Κρίστιαν Χελντ Christian, παροτρύνοντας το LDK «να επανεξετάσει την ψήφο μη εμπιστοσύνης».