Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε άμεσα, στη νέα προκλητική δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χακίμ Ακσόι, για «βαρβαρότητα του ελληνικού κράτους», που εντάσσεται στο πλαίσιο της πάγιας τουρκικής αναθεωρητικής στρατηγικής κατά της Ελλάδας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρω-τουρκική ένταση.

Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στην νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας».

 

 

O εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χακίμ Ακσόι είχε δηλώσει τα εξής:

«Καλούμε στην κοινή λογική την ηγεσία της Ελλάδας, που αντί του διαλόγου απέναντι στην Τουρκία, προτιμά την πολιτική της έντασης, χειραγωγεί ειδήσεις στην κοινή γνώμη κινούμενη με κίνητρα εσωτερικής πολιτικής και ενεργεί με την λογική “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου”.

Η ξεκάθαρη παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των προσφύγων και ιδιαίτερα του δικαιώματος στην ζωή από την πλευρά της Ελλάδας, καταγράφεται στις αναφορές των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ντροπιαστικό να αποκαλούν βάρβαρη την Τουρκία, αυτοί οι οποίοι μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, διέπραξαν κάθε είδους αδικία σε βάρος αθώων ανθρώπων.

Το ελληνικό κράτος πρώτα απ’ όλα πρέπει να απαλλαγεί από τη δική του “βαρβαρότητά¨. Πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, να μην βασανίζει, να μην κακομεταχειρίζεται και να μην επαναπροωθεί.

Όσοι ισχυρίζονται ότι είναι το λίκνο του πολιτισμού, πρέπει να μάθουν να σέβονται και εκείνους που δεν έχουν τη δική τους γλώσσα και θρησκεία».