Ο αυξημένος αριθμός νεκρών τούρκων στρατιωτών, οι οποίοι συμμετείχαν σε εκστρατείες αποτελεί, επιπλέον πρόβλημα για Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου το προφίλ έχει πληγεί, από τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα και τους θανάτους μολυσμένων πολιτών (574).

Οι απώλειες τούρκων στρατιωτών τους τελευταίους μήνες, ενδέχεται να προκαλέσουν, σύμφωνα με το ahvalnews, μεγαλύτερες αντιδράσεις από την κοινή γνώμη, για τη συνέχιση ή διεξαγωγή τουρκικών εκστρατειών.

Ταυτόχρονα, οι τούρκοι πολίτες αντιμετωπίζουν καθημερινά το θάνατο, από την επιδημία του κορονοϊού και δεν είναι διατεθειμένοι να βλέπουν, να χάνονται και άλλες ζωές από αίτια που μπορούν να αποφευχθούν. Η Τουρκία παρουσίασε, από την αρχή του 2020, σημαντική αύξηση απωλειών στρατιωτών, στα μέτωπα της σε  Συρία, Λιβύη και Ιρακινό Κουρδιστάν.

Η στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, ενισχύθηκε στις αρχές του 2020. Η Άγκυρα έστειλε στρατιώτες, για να βοηθήσει τη σύμμαχό της -αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη – κυβέρνηση της Τρίπολης, στο πόλεμο της εναντίον του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος έχει έδρα τη Βεγγάζη.

Αν και τα τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη δεν φαίνεται είχαν άμεση εμπλοκή σε μάχη, οι πρώτοι στρατιώτες σκοτώθηκαν εκεί, στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε, ότι η Τουρκία έχασε «δύο μάρτυρες στη Λιβύη». Ωστόσο, το LNA υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του, είχαν σκοτώσει δεκαέξι τούρκους στρατιώτες. Η Τουρκία ίσως χρειαστεί, να αναπτύξει επιπλέον στρατιώτες στη Λιβύη, αν οι μάχες των δυο αντίπαλων πλευρών κλιμακωθούν.

Ο τουρκικός στρατός, έχει ακόμα διευρύνει και επεκτείνει τις επιθέσεις του, κατά μαχητών του PKK στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία “Operation Claw” που άρχισε στα τέλη Μαΐου 2019, εξελίσσεται στη μεγαλύτερη μακροχρόνια εκστρατεία κατά του PKK.