Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατέστησε σαφές προς την Τουρκία, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι δεδομένα, δεν αλλάζουν και δεν μπορούν να αλλάξουν, Επιπλέον, δήλωσε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή», ότι η επέκταση του φράχτη στον Έβρο συνεχίζεται κανονικά και θα ολοκληρωθεί.

Ο Νίκος Δένδιας, υποστήριξε επίσης, ότι «ουδέποτε έγινε λόγος για αλλαγή συνόρων, «απαγορεύεται από το Σύνταγμα η παραχώρηση έστω και τετραγωνικού εκατοστού εθνικού χώρου», προσθέτοντας, ότι « υπήρξε όμως μία προσπάθεια απομόνωσης και διαστρέβλωσης των όσων είπα από την ακροδεξιά του κ. Βελόπουλου, σε συνδυασμό με fake news της Sun. Πίσω από την ακροδεξιά με διάφορες αποχρώσεις συντάχθηκαν δυστυχώς κόμματα της αντιπολίτευσης… είναι λυπηρό ότι, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη σύμπνοια που χαρακτήρισε τον ελληνικό πολιτικό κόσμο ως προς τα γεγονότα στον Έβρο, την οποία, σημειωτέων, ανέδειξα και επικρότησα, ορισμένοι επιλέγουν να υιοθετήσουν fake news ενός ακροδεξιού κόμματος, για να αποσπάσουν μικροκομματικά οφέλη».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ανέφερε ότι «αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι αλλάζουν τα σημεία από τα οποία γίνονται μετρήσεις, λόγω αλλαγών στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της κοίτης του Έβρου. Αυτό είναι ένα ζήτημα που υφίσταται εδώ και δεκαετίες, γιατί τα γεωμορφολογικά δεδομένα της περιοχής μεταβάλλονται συχνά σε μία περιοχή όπως o Έβρος. Δεν επηρεάζει όμως επ’ ουδενί τα σύνορα της χώρας. Δεν υπάρχει ζήτημα αμφισβήτησης των συνόρων. Επιτρέψτε μου να πω, λοιπόν, εν είδει σχολίου, ότι, οποιαδήποτε αναφορά μιας τέτοιας εκδοχής και μάλιστα από όσους κάνουν καριέρα διά της επίκλησης της πατρίδας, εξυπηρετεί στην πραγματικότητα μόνο επιδιώξεις τρίτων».

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ακόμα, ότι «ο Έβρος είναι η περιοχή στην οποία η διεθνής κοινότητα έγινε μάρτυς μιας αποτυχημένης απόπειρας άσκησης σημαντικής πίεσης έναντι της χώρας μας και εκβιασμού της Ε.Ε. από την πλευρά της Άγκυρας. Και, όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτό δεν επετεύχθη, χάρη στην έγκαιρη και συντονισμένη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας. Και εφόσον επαναληφθεί, θα αποτύχει και πάλι. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να φυλάει τα σύνορά μας. Τα σύνορα της Ευρώπης».

Τόνισε, ακόμα, ότι «ως υπουργός Εξωτερικών οφείλω να έχω ένα και μοναδικό κριτήριο: την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων κατά τον βέλτιστο τρόπο. Αυτή είναι άλλωστε η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ουδέν άλλο με απασχολεί».

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας εξήρε και τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας στο θέμα της Λιβύης, δηλώντας, ότι «χάρη στην ενεργητικότητα της ελληνικής διπλωματίας, n Ελλάδα επεδίωξε και κατόρθωσε να καταστεί συνομιλητής με ρόλο στο ζήτημα της Λιβύης. Να είναι παρούσα εκεί όπου έλαμπε διά της απουσίας της. Αυτό είναι πρόδηλο, τόσο από την πληθώρα των διμερών μας επαφών, όσο και από πρωτοβουλίες όπως η πρόσφατη πενταμερής Διάσκεψη, στην οποία μετείχαμε με τη Γαλλία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.