Παραμένει υπό έλεγχο η κατάσταση στην Π.Ε. Καβάλας σχετικά με τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα. Το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Αυγούστου 2020, ανακοινώθηκαν 8 νέα κρούσματα του ιού SARS-Cov-2 από τον ΕΟΔΥ και από πλευράς Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας από τα 50 δείγματα που ελήφθησαν το διήμερο, προέκυψε ένα μόνο θετικό κρούσμα κι αυτό από ιχνηλάτηση επαφών.

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ Κ.ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗΣ

Σε τοπικό επίπεδο, μετά την έξαρση των προηγούμενων ημερών, φαίνεται να ελέγχεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό, δηλώνει ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας κ. Κωνσταντίνος Κλειτσιώτης. Οι συστάσεις όμως από το Υπουργείο Υγείας, λόγω και της γενικότερης εικόνας της χώρας, είναι να τηρούνται ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα παντού. Τριψήφιος αριθμός και χθες στα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΔΟΥ, 203 νέα κρούσματα και 22 διασωληνωμένοι. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τις επόμενες μέρες θα κριθεί αν έχει ξεφύγει η επιδημία στη χώρα μας.

Ένα θετικό κρούσμα στο Πουλίδειο Γηροκομείο

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εξάλλου, βρέθηκε τα Σάββατο 8 Αυγούστου 2020 στο Πουλίδειο Γηροκομείο της Καβάλας, με αφορμή ένα θετικό κρούσμα υπερήλικα, τρόφιμου του ιδρύματος. Η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ προέβη σε μαζικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλο το προσωπικό και τους τρόφιμους του Πουλίδειου Γηροκομείου. Εξετάστηκαν πάνω από 100 άτομα. Να σημειωθεί ότι αμέσως τέθηκε το ίδρυμα σε καραντίνα, όμως ήδη υπήρχε απαγόρευση επισκέψεων, το τελευταίο δεκαήμερο, όπως και στο νοσοκομείο Καβάλας, τα υπόλοιπα γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ιδιωτικές κλινικές στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Καβάλας.

Σε επιφυλακή οι αρχές και στο Δήμο Παγγαίου

Μία από τις περιοχές στο Νομό Καβάλας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον κορωνοϊό, είναι και ο Δήμος Παγγαίου, με τη γνωστή υπόθεση της τοπικής εστίας στη Μονάδα Επεξεργασίας Κρεάτων αλλά και τα κρούσματα στο Κ.Υ. Ελευθερούπολης. Σήμερα η κατάσταση ομαλοποιείται, ενώ χιλιάδες είναι οι επισκέπτες στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Παγγαίου. Με τη δημοτική αρχή να έχει ακυρώσει όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, γίνονται καθημερινά συστάσεις στους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα υγιεινής για την προστασία από τη διασπορά του ιού. Φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο για τοπικό Lockdown, καθώς παρατηρείται υποχώρηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων. Η προσοχή των τοπικών αρχών εντοπίζεται στις προσεχείς ημέρες, λόγω των μεγάλων μετακινήσεων του πληθυσμού, λόγω διακοπών και 15Αύγουστου, και πολλών εκκλησιών που γιορτάζουν. Αν χρειαστεί θα παρθούν επιπλέον μέτρα. Όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους όρους υγιεινής και να αποφεύγεται από τους πολίτες ο συνωστισμός. Δεν πρέπει να δείχνει ο κόσμος εφησυχασμό.

Εκδηλώσεις με αυστηρά μέτρα προστασίας στην Καβάλα

Με μάσκες κατά την προσέλευση και καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, χθες Κυριακή 9 Αυγούστου 2020, 500 περίπου θεατές παρακολούθησαν τη «Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου» στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Με τις ίδιες προφυλάξεις και συστάσεις από πλευρά δήμου Καβάλας θα συνεχιστούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του 63ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Όσο για το Φεστιβάλ Cosmopolis, ακυρώθηκαν κάποιες συναυλίες και αύριο με νεώτερη ανακοίνωση θα περιοριστούν και οι εκδηλώσεις για το χρονικό διάστημα 27 – 30 Αυγούστου 2020.

ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ LSE

Προειδοποιήσεις από τον Ηλία Μόσιαλο

Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της πολιτικής της υγείας και διευθυντής του LSE Health, σε μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα επισημαίνει πως θα πρέπει να μας ανησυχούν τα καθημερινά τριψήφια νούμερα στα κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ στη χώρα. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος (κατά 8-10 φορές), και να αγγίζει τα 1500. Θα συνεχίσω, τονίζει, να επιμένω ότι χωρίς τις συντονισμένες δράσεις πολιτείας και πολιτών θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Η χαλάρωση μετά την άρση των μέτρων ήταν σημαντική. Επικράτησε το παράδοξο της πρόληψης. Δεν είχαμε μεγάλο πρόβλημα γιατί η αντίδραση της χώρας ήταν άμεση και αποτελεσματική. Αρκετοί όμως θεώρησαν ότι στην ουσία δεν υπήρξε πρόβλημα. Και άδικα κάναμε ότι κάναμε.

Θα θυμάστε, αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, ότι δεν σταμάτησα να ενημερώνω σχεδόν καθημερινά για τις επιπτώσεις της νόσου. Ακόμη και όταν είχαμε ελάχιστα κρούσματα. Όταν πολλοί θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε με τον ιό. Τώρα χρειάζεται συστηματική προσπάθεια, σχέδιο και προγραμματισμός, ιδιαίτερα για τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες όταν αρκετές δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους. Θα αναφερθώ σε προγραμματισμούς που πρέπει να γίνουν τις επόμενες ημέρες. Όπως έκανα και το Φεβρουάριο με την κατάθεση δώδεκα προτάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και στις αρχές Μαρτίου όταν πρότεινα την στρατηγική προσέγγιση για τη γρήγορη άρση του lockdown.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα και οι πολίτες πρέπει να επιδείξουν την απαραίτητη προσοχή.