*Του Εμμ. Ζαχαριουδάκη, Πολιτικού Επιστήμονα
Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου είναι ο πρώτος γύρος των λεγόμενων Προεδρικών Εκλογών στον Βορρά της Κύπρου, με διακύβευμα πρωτίστως τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη περιοχή, την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του Covid19, και την εκλογή του προέδρου της τουρκοκυπριακής κοινότητας η οποία προ πάντων γνωρίζει πως βρίσκεται σε συνεχές εμπάργκο από τη διεθνή κοινότητα, απότοκο της τουρκικής εισβολής και κατοχής του Βόρειου τμήματος της Κύπρου από το 1974 μέχρι σήμερα.
Τις τελευταίες μέρες το άνοιγμα της ελληνοκυπριακής πλευράς της Αμμοχώστου, της συνοικίας των Βαρωσίων, παρότι αυτά παρέμεναν σφραγισμένα και κλειστά εδώ και 46 χρόνια, έδωσαν ώθηση στην προτίμηση της Άγκυρας προς τον προεδρικό υποψήφιο Ερσίν Τατάρ. Ποιοι είναι όμως οι υποψήφιοι για την Τουρκοκυπριακή προεδρία;
Ο Μουσταφά Ακιντζί, 72 ετών τουρκοκύπριος πολιτικός με καταγωγή από τη Λεμεσό, θεωρείται βαθύς γνώστης του κυπριακού προβλήματος, έχοντας δημιουργήσει πολύ καλούς συσχετισμούς τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, ενώ η μετριοπαθής στάση του βοήθησε στην εμπέδωση του γεγονότος ότι πραγματικά επιθυμεί διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία για οριστική επίλυση του Εθνικού προβλήματος του νησιού. Φιλελεύθερος οικονομικά προωθεί την απεμπλοκή των τουρκοκυπρίων από το διεθνές εμπάργκο σε οικονομικό επίπεδο λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη και τη διεθνή νομιμότητα.
θεωρείται συνομιλητής αξιόπιστος από το σύνολο της ελληνοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας και στο πρόσωπο του πολλοί άνθρωποι ευελπιστούν να δουν τον πολιτικό εκείνο, οποίος θα μπορέσει να βγάλει την Κύπρο από το αδιέξοδο το οποίο πρωτίστως δημιουργεί η Τουρκία με την ουτοπική και παράλληλα παράλογη πολιτική “της μη λύσης ως λύση”.
Δεν θεωρείται ότι έχει καλές σχέσεις με το τουρκικό κατεστημένο. Επίσης υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το τουρκικό κράτος θα προσπαθήσει να μποϋκοτάρει την περαιτέρω πολιτική του πορεία. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος απολαμβάνει σιωπηρά αποδοχής κυρίως της νεολαίας.
Ερσιν Ταταρ
Ο Ερσίν Τατάρ, πρωθυπουργός των κατεχομένων, είναι το πολιτικό είδωλο το οποίο ανεδείχθη από τους τακτικισμούς που ξεκίνησαν με το ενδεχόμενο άνοιγμα της Αμμοχώστου. Άνθρωπος οικονομικά φιλελεύθερος, στηρίζει ανοιχτή οικονομική πολιτική σε ότι αφορά το δημόσιο τομέα και τις επενδύσεις στα κατεχόμενα, έχει αγαστές σχέσεις με την τουρκική προεδρία, έχει λάβει άλλωστε και το “δαχτυλίδι” της επίσημης υποστήριξης από την Αγκυρα, έχοντας ένα κεντροδεξιό πολιτικό μοτίβο, είναι υποστηρικτής της λύσης των δύο συνεταιριστικών κρατών, και φυσικά  δεν υποστηρίζει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Τουφαν Ερχουμαν
Προερχόμενος από το μεσαίο χώρο στηρίζει τη διζωνικη διακοινοτική ομοσπονδία, έχει νεοφιλελεύθερες απόψεις σέβεται τον ρόλο της Αγκυρας στα κατεχόμενα.
Κουδρετ Οζερσάϊ
Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων προέρχεται από την κεντροδεξιά πολιτική παράταξη, είναι υπέρμαχος των συνομιλιών για την διζωνική διακοινοτική ομοσπονδία, έχει εκφράσει απόψεις υπέρ ενός συνεταιρισμού ή χαλαρής συνομοσπονδίας. Διαθέτει επικοινωνία και με την Τουρκία. Ωστόσο πολιτικά θεωρείται μη ικανός να συσπειρώσει κεντροδεξιούς η δεξιούς ψηφοφόρους στα κατεχόμενα. Οι τελευταίες εξελίξεις με το άνοιγμα του Βαρωσίου ουσιαστικά τον έθεσαν εκτός μάχης αφού η Άγκυρα προτίμησε να ενημερώσει κυρίως εκ των συνυποψηφίων του, τον Ερσίν Τατάρ
Ερχαν Αρικλι
ο Ερχάν Αρικλί κατηγορείται για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού το 1996 στην πράσινη γραμμή της Κύπρου. Αναρριχήθηκε πολιτικά στο κόμμα των Τούρκων εποίκων των κατεχομένων , και συσπειρώνει ακροδεξιές πολιτικές ομάδες όπως οι γκρίζοι λύκοι που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα. Έχει σαφώς επικοινωνία με την Τουρκία και προφανώς είναι εναντίον οποιασδήποτε συζήτησης ‘η κουβέντας που αφορά την διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.
Σερδαρ Ντενκτάς
Ο υιός του αειμνήστου Ραούφ Ντενκτάς , εδώ και πολλά χρόνια έχει γράψει τη δική του πολιτική ιστορία στην πολιτική ζωή των κατεχομένων της Κύπρου, δεξιάς πολιτικής υφής, έχοντας θητεύσει σαν υπουργός στις περισσότερες κυβερνήσεις που έχουνε συγκροτηθεί από το 2005 και μετά. Είναι υπέρμαχος μιας λύσης που βασίζεται στον συνεταιρισμό δύο κρατών και θεωρείται από τους σκληρούς συνομιλητές του τουρκοκυπριακού πολιτικού κατεστημένου. Εχει νεοφιλελεύθερες απόψεις σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: οι εξελίξεις που τρέχουν μετά από το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου 46 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή και τρεις μέρες πριν τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, δείχνουν πως η Τουρκική στόχευση για την επιβολή τετελεσμένων στο Κυπριακό έδαφος, δεν τελείωσε με την κατάπαυση του πυρός στις 16 Αυγούστου 1974. Τουναντίον εξακολουθούν και είναι σε ισχύ τα πολεμικά μαξιμαλιστικά σχέδια του τουρκικού Κράτους, το οποίο χρησιμοποιεί – ακόμα και τις τουρκοκυπριακές εκλογές – για να επιβάλλει τετελεσμένα. Η ομηρία όμως των τουρκοκυπρίων καθώς και των εκπροσώπων τους είναι κάτι που βλάπτει πρώτα από όλα την ίδια την Κύπρο και φυσικά την Τουρκία.