Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν, ότι δεν έχουν κανένα «μυστικό σχέδιο» για να προωθήσουν εκ νέου την πρόταση ανταλλαγής εδαφών Κοσόβου και Σερβίας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ορισμένων κοσοβάρων αξιωματούχων ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το State Department ανακοίνωσε, ότι «θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα μυστικό σχέδιο για συμφωνία ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, όπως υποθέτουν ορισμένοι» επισημαίνοντας ότι «ο ειδικός απεσταλμένος του ΗΠΑ Ρίτσαρντ Γκρενέλ δεν έχει δει ποτέ, ούτε έχει συζητήσει τέτοιο σχέδιο».

Η προτεινόμενη ανταλλαγή εδαφών βασίστηκε σε μια μελέτη που σύνταξε το Open Society Foundation του Τζορτζ Σόρος, με στόχο να τερματιστεί η διαμάχη Κοσόβου και Σερβίας. Η πρόταση ερμηνεύονταν ως μια εκ νέου χάραξη συνόρων των Δυτικών Βαλκανίων και παρέπεμπε σε ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Η ανταλλαγή περιλάμβανε τις σερβικές κοινότητες του Βόρειου Κοσόβου και της σερβικής Κοιλάδας του Πρεσέβου που κατοικείται από αλβανόφωνους. Το σχέδιο υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, αλλά όχι και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σεναριολογία για επαναφορά του συγκεκριμένου σχεδίου από την Ουάσινγκτον, βασίζεται στις πιέσεις που άσκησαν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Άλμπιν Κούρτι, πριν την πτώση της, για πλήρη άρση των δασμών 100% προς τα σερβικά προϊόντα, και όχι την μερική άρση, που αποφασίστηκε για τις πρώτες ύλες. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την πλήρη άρση των δασμών με στόχο να γίνει επανεκκίνηση  των συνομιλιών για την επίλυση της διαμάχης Σερβίας – Κοσόβου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ρίτσαρντ Γκρένελ ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, έγραψε στις 27 Φεβρουαρίου στο Twitter, ότι η μερική άρση των δασμών δεν είναι αρκετή, αποκαλώντας την «μισό μέτρο».

Επιπλέον, ένα μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσία των ΗΠΑ, ζήτησε στις 10 Μαρτίου από το Κόσοβο, να καταργήσει τους δασμούς ή θα βρεθεί αντιμέτωπο με την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ που συνέλαβαν στο να διασφαλιστεί η κυριαρχία του Κοσόβου.