Η άσκηση της τουρκικής “ήπιας ισχύος” στη Βουλγαρία που αναδεικνύεται έντονα, την περίοδο αυτή με  την παροχή βοήθειας, είτε με χρηματικό ποσό, είτε σε υγειονομικό υλικό, για τη αντιμετώπιση του Covid -19, παραπέμπει στην “ειδική σχέση” του Ταγίπ Ερντογάν με τον Μπόικο Μπορίσοφ, που εμπεριέχει ευρύτερες προεκτάσεις.

Η Τουρκία προωθεί συνεχώς τη “διπλωματία του κορονοϊού” για να αναδείξει το “ανθρωπιστικό” προφίλ της.  Η πρέσβειρα της Τουρκίας στην Βουλγαρία Αϊλίν Σεκιζκιόκ, δήλωσε ότι σε 210.000 ευρώ, ανέρχεται η οικονομική βοήθεια την οποία η Τουρκία, έχει εξασφαλίσει στην Βουλγαρία για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η πρέσβειρα επισήμανε ακόμα ότι, η βοήθεια αυτή θα συνεχιστεί μέχρι τις 24 Μαΐου όταν τελειώνει ο ιερός μήνας Ραμαζάν. Αυτήν τη στιγμή είμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης μετακίνησης πληθυσμών από τον Μεσαίωνα. Πρόκειται για «κύματα» εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που κινούνται προς τα σύνορα της Τουρκίας. Παρ’ όλα αυτά η μετανάστευση στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα θα παραμείνει μηδενική. Έχουμε καθημερινή δυναμική επικοινωνία με την βουλγάρικη διοίκηση».

Η τουρκική στρατηγική του “ανοίγματος  των συνορών”, δεν επηρέασε καθόλου τα βουλγαρό- τουρκικά  σύνορα και θα παραμένει έτσι σύμφωνα Αϊλίν Σεκιζκιόκ. Η μεταναστευτική κρίση στόχευσε αποκλειστικά την  ελληνό-τουρκική μεθόριο του Έβρου.

Ο Μπορίσοφ φαίνεται να “εξαργυρώνει” την έκδοση φερόμενων γκιουλενιστών στην Τουρκίας , τους οποίους ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Όπως έχει επισημάνει ο γερμανικός Τύπος, τα ελληνικά δικαστήρια είχαν αρνηθεί, ρητώς και τελεσιδίκως, την έκδοση τούρκων αξιωματικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Όμως, στη Βουλγαρία η έκβαση των υποθέσεων αυτών ήταν διαφορετική. Οι υποτιθέμενοι ‘τρομοκράτες’ που έβρισκαν καταφύγιο στη Βουλγαρία, συνελήφθησαν χωρίς περιστροφές και εκδόθηκαν στην Τουρκία. Αυτό μπορεί να μην συνάδει με το βουλγαρικό και το διεθνές δίκαιο, αλλά διασφαλίζει στον Μπορίσοφ την εύνοια του Ερντογάν.

Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι εξαιρετικής σημασίας για τον Μπορίσοφ. Για να ικανοποιήσει τον Ερντογάν είναι συχνά πρόθυμος να εκδώσει αθόρυβα Τούρκους αντικαθεστωτικούς. Το γεγονός ότι παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι δευτερευούσης σημασίας. Το σημαντικό είναι οι Τούρκοι να μην ανοίξουν, τις πόρτες στους διακινητές και πλημμυρίσουν τα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας.