Στην οριστική απόφαση να βάλει τέλος στη “συνεχή διάλυση” της ΕΥΠ, κατευθύνεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σωρεία δημοσιευμάτων και αποκαλύψεων για τον “διπλό ρόλο” πρώην στελεχών της Κατεχάκη, που όχι μόνο σαμποτάρισαν ανοιχτά το έργο της κυβέρνησης απο τον Ιούλιο του 2019 και μετέπειτα, αλλά εκμεταλλευόμενοι την μικρή εμπειρία του επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, προέβησαν και σε ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών εις βάρος πάντα των εθνικών ζητημάτων της χώρας και του ρόλου της Υπηρεσίας.

Το ότι ο Πρωθυπουργός πήρε εξ’ αρχής την ΕΥΠ στην ευθύνη του Μαξίμου, δεν σημαίνει ότι πήρε και άμεσα τα δραστικά μέτρα που έπρεπε. Ως γνήσιος απόγονος της λογικής “Μητσοτάκη”, εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα, αξιολόγησε, μέτρησε ανθρώπους και καταστάσεις, αστόχησε σε κάποιες επιλογές λόγω λανθασμένης ενημέρωσης που ελάμβανε και όχι εκ προθέσεως, όμως η τεχνοκρατική του λογική στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, τον οδήγησε να δώσει ένα τέλος σε αυτό το “φαύλο” της οδού Κατεχάκη που δυσκολεύει την άσκηση εξωτερικής πολιτικής κυρίως αλλά και εσωτερικής!

Οι φιλότιμες και πολύτιμες προσπάθειες των “συνδέσμων” σε Υπουργεία όπως το Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών αλλά και Προστασίας του Πολίτη, δεν αρκούσαν για να αντιμετωπισθούν ζητήματα όπως ο Εβρος, το Μεταναστευτικό, το Αιγαίο, το Μεσανατολικό.

Οπως και οι προσωπικές πρωτοβουλίες “παροπλισμένων” στελεχών της ΕΥΠ, κάλυψαν, αλλά όχι στο έπακρο τις ανάγκες σε Θράκη, Αιγαίο, Βαλκάνια και Τουρκία!

Το σημερινό δημοσίευμα στο “ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” δεν ήταν τίποτε περισσότερο απο την παραδοχή της “δυσλειτουργίας” της ΕΥΠ. Οσο και αν ο συντάκτης προσπάθησε να “ωραιοποιήσει” τις καταστάσεις, τα δεδομένα τον διαψεύδουν άμεσα! Και εκείνος όμως δεν ευθύνεται άμεσα, μιας και ο δίαυλος πληροφοριών του, είναι ακριβώς ο ίδιος που επιθυμεί την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης στα Εθνικά Ζητήματα.

ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ

Μέχρι τις αρχές Ιουνίου, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα έχει αναδομηθεί πλήρως, σύμφωνα με αποκλειστικές και ασφαλείς πληροφορίες του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Απο την Διοίκηση, μέχρι τις τοπικές ΥΠΥ,  ο Πρωθυπουργός έχει στην ατζέντα του πλέον ονόματα πολιτικού προσωπικού και αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που θα στελεχώσουν την Υπηρεσία επάξια και θα προσφέρουν τις πληροφορίες που η χώρα και η κυβέρνηση χρειάζονται για τη διαχείριση κρίσεων και πρωτοβουλιών.

Στελέχη που καταρχήν κατέχουν γνώση και έχουν αποδείξει ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης, να εξακριβώσουν την αυθεντικότητα αυτών και να ηγηθούν ακόμη και του υβριδικού πολέμου πληροφοριών άλλων μυστικών υπηρεσιών που επιθυμούν τον αποπροσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στελέχη που γνωρίζουν γλώσσες αναγκαίες για την αποκρυπτογράφηση των πληροφοριών και τη σωστή διοχέτευση στα γραφεία επιχειρήσεων των υπουργείων εθνικής γραμμής!

SOS ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ

Το “ποτήρι” για τον Πρωθυπουργό δεν “ξεχείλισε” μόνο την περίοδο των γεγονότων του Εβρου ή των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, αλλά και τα συνεχή “SOS” που εξέπεμψαν Πρεσβείες της χώρας μας σε άλλα κράτη.

Η έλλειψη πληροφοριών, αλλά και η “αναβλητικότητα” των μέχρι σήμερα στελεχών της ΕΥΠ να εξετάσουν τη ροή διαφόρων ειδήσεων και εξελίξεων για να ληφθούν αποφάσεις απο το ΥΠΕΞ, ήταν η “σταγόνα” που “ξεχείλισε” το “ποτήρι”!

ΘΑ ΑΠΟΤΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ;

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι αν, τα στελέχη που προωθούνται αυτή την περίοδο για τη στελέχωση των τοπικών ΥΠΥ, είναι “ακομμάτιστα”, δεδομένου ότι πληροφορίες του ΘΠΕ κάνουν λόγο για “πρώην ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ” που ήδη έχουν “τρυπώσει” σε πολιτικά γραφεία Βουλευτών – Υπουργών της Κυβέρνησης, κάνοντας χρήση των άριστων διαπροσωπικών σχέσεων με μετακλητούς υπαλλήλους. Αυτό όμως, δεν είναι αρκετό αλλά και ασφαλές για τη λειτουργία επιτέλους μιας “ακομμάτιστης” ΕΥΠ, που θα παράγει υπηρεσίες υψηλού επιχειρησιακού επιπέδου και θα συνδράμει τα μέγιστα στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας μας.

Η ΕΥΠ, ιδιαίτερα στη Θράκη, χρειάζεται στελέχη πρώτης γραμμής, με γνώσεις και προσβάσεις σε πηγές πληροφόρησης σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο.

Σε αντίθεση με το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, η ΕΥΠ έχει έναν πολυδιάστατο και πολυσήμαντο ρόλο που θα πλαισιώσει και αυτό του ΥΠΕΞ.

Οι αντίστοιχες υπηρεσίες πληροφοριών στην Τουρκία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στο Κόσσοβο, στην Αλβανία, έχουν εκσυγχρονιστεί όχι μόνο τεχνικά αλλά και σε επίπεδο μόρφωσης και εκπαίδευσης προσωπικού, η δε επιλογή αυτών είναι με αυστηρά κριτήρια επιχειρησιακής ικανότητας και γνώσης και όχι με κομματικά ή προσωπικά κριτήρια!

Το ίδιο, οφείλει και θεωρούμε ότι θα το πράξει, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβερνήσεως.