*Γράφει ο Παναγιώτης Β. Πεντζουρίδης, Δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Η Τουρκία, έχει δείξει ανέκαθεν, ότι επι ημερών Ερντογάν, ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΡΑΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ο νεο-Σουλτάνος, μπορεί να παίζει ανοιχτά και επικίνδυνα παιχνίδια στη Μεσόγειο, όμως η Ελλάδα για τον Τούρκο Πρόεδρο ουδέποτε υπήρξε αληθινά στόχος πολεμικής αντιπαράθεσης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωρίζει όσο λίγοι πολιτικοί ηγέτες, ότι Ελλάδα = Ευρώπη και στην μαθηματική εξίσωση όσο και στην πολιτική, Ευρώπη = Γερμανία. Αρα, για το εξαρτώμενο οικονομικό του ΑΕΠ της Τουρκίας, ο Ερντογάν δεν θα διακινδύνευε να παίξει με μία χώρα που ανήκει στην Ευρώπη, όσο και αν κάποιοι αναλυτές επιχειρούν να περάσουν αυτή την άποψη στην ελληνική και διεθνή κοινή γνώμη.

Η Ελλάδα, είτε το θέλουμε είτε όχι, έχει εργαλειοποιηθεί απο τον Ερντογάν και χρησιμοποιεί τη χώρα μας, έναντι άλλων επιδιώξεών του. Αλλωστε ιστορικά τον βολεύει μία φαινομενική κόντρα με την Ελλάδα. “Πουλάει” και πολιτικά και μιντιακά.

Ποιος παραγνωρίζει το γεγονός, ότι μόλις “κουνηθεί” ο Ερντογάν κατά τη Ελλάδος, οι Έλληνες κάτι παθαίνουν και απο τον αιώνιο λήθαργό τους, ξυπνούν πατριωτικά αισθήματα, όπως ξυπνούν και οι επιθυμίες για εξοπλιστικά προγράμματα! (Ας μην ξεχνούμε ότι τις επιθυμίες Ερντογάν τις “ξυπνούν” και σύμμαχοί του για να πουλούν όπλα και όχι μόνο…)

Ποιος παραγνωρίζει το γεγονός, ότι μόλις “κουνηθεί” ο Ερντογάν κατά της Ελλάδος, αίφνης κινούνται Γαλλία – ΗΠΑ και Ρωσία;

Εκεί ακριβώς είναι ο σκοπός και ο στόχος του νεο-Σουλτάνου. Να ενεργοποιεί όλους εκείνους με τους οποίους έχει τεράστια συμφέροντα και όποτε δεν μπορεί να τα βρει μαζί τους, ενεργοποιεί το “σίγουρο διπλωματικό εργαλείο” – όπως ομολογεί και στενός του συνεργάτης στο ΘΠΕ – την Ελλάδα.

Η Ελλάδα, “προστατεύεται” απο όλους εκείνους που θέλουν το “γεωγραφικό μαγαζί” να μείνει ανέγγιχτο απο πολεμικές διαμάχες. Οχι μόνο γιατί θα ήταν ντροπή και ήττα για την Ευρωπαϊκή Οικογένεια (;) μία τέτοια εξέλιξη, αλλά και γιατί οι εκμεταλλευτές – σύμμαχοι της Ελλάδας δεν επιθυμούν διατάραξη της “κοινής ησυχίας” που έχουν επιβάλλει στη χώρα με την παρατεταμένη οικονομική κρίση και την ηττοπαθή ψυχολογία στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Η Τουρκία λοιπόν, και ιδιαίτερα ο Ερντογάν – άλλωστε το έχω επισημάνει πολλάκις ότι είμαστε “ευτυχείς” που τον έχουμε απέναντί μας προκειμένου κάποιον άλλο/η τύπου Τσιλέρ – θέλει την Ελλάδα σε συνεχή “εγρήγορση”, διπλωματική και πολιτική καθώς και αμυντική, για να μπορεί να “πιέζει” τις καταστάσεις γύρω μας και γύρω της!

Σε ποιον αποσκοπεί αυτή τη φορά όμως η Τουρκία;

Στην Ευρώπη; Οχι! Δεν την ενδιαφέρει. Ο Ερντογάν ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Τον αφορούν άμεσα όμως οι Αμερικανικές Εκλογές.

Τα μηνύματα του Υποψηφίου Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπάϊντεν προς την Τουρκία ήταν σαφή. Και δεν αρέσουν στον Πρόεδρο Ερντογάν. Οπότε πρέπει να διαπραγματευτεί. Και θα διαπραγματευτεί μέσω της Ελλάδας, αφού γνωρίζει πολύ καλά τις φιλοελληνικές σχέσεις του Μπάϊντεν.

Αυτός είναι ο σκοπός και ο στόχος του νεο-Σουλτάνου.

Και σε αυτό τον δρόμο, τον ακολουθεί ο στενός φίλος και συνέταιρος του Τούρκου Προέδρου, ομόλογός του στη Ρωσία Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εξίσου “ασυμβίβαστος” παίζει στην ανοιχτή πολιτική γεωστρατηγική σκακιέρα τ    ης Νοτιοανατολικής χερσονήσου!

Αυτή, είναι η μεγάλη ευκαιρία για την “εργαλειοποιημένη” – απο τον Ερντογάν – Ελλάδα: να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια.

Θα το πράξει κανείς, άμεσα και χωρίς δεύτερη σκέψη;