Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται 15 Αυγούστου και η καρδιά της ορθόδοξης πίστης χτυπάει δυνατά, στέλνοντας μήνυμα χαράς και ελπίδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Προσευχές, δεήσεις, ικεσίες των πιστών ακούγονται από τις πιο μεγαλοπρεπείς μητροπόλεις μέχρι τα πιο απομακρυσμένα ξωκλήσια και μοναστήρια. Αλλού Μεγαλόχαρη και Θαλασσοκρατούσα κι αλλού Γλυκοφιλούσα και Βρεφοκρατούσα, η Παναγία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των πιστών δίνοντάς τους δύναμη κι ελπίδα.

Αυτές τις ημέρες, η πίστη του κάθε ανθρώπου ταξιδεύει σε βουνό ή θάλασσα για να αναζητήσει το προσωπικό του θαύμα καθώς θα διαβαίνει την πόρτα της εκκλησίας της Παναγίας.

Κάθε χρόνο, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, εκατοντάδες πιστοί ανηφορίζουν στο λιθόστρωτο κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης, στη χερσόνησο της Παναγίας στην Καβάλα, για να επισκεφθούν την εκκλησία, περιμένοντας υπομονετικά να ανάψουν το κερί και να προσκυνήσουν την εικόνα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας παρακολουθούν κάθε χρόνο τον Προεόρτιο Εσπερινό, τη Μεγάλη Παράκληση, τον Όρθρο, τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό και τη νυχτερινή Θεία Λειτουργία παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, ψάλλοντας τα εγκώμια της Κοιμήσεως.

Ο Iερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στην ιστορική συνοικία της Παναγίας, μέσα στα τείχη της χερσονήσου, όπου οι μισοί κάτοικοι και οικογένειες που κατοικούσαν κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ήταν Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Στη μικρή αυτή συνοικία, όσοι Έλληνες κατοικούσαν κατά τους χρόνους της σκλαβιάς είχαν το φρόνημα της χριστιανικής πίστεως τόσο βαθύ, ώστε λειτουργούσε από τότε μονή στον ίδιο χώρο που σήμερα είναι χτισμένος ο ναός, στην οποία μάλιστα μόνασε, πλησίον της μητέρας του, ο Όσιος Φιλόθεος ο Καβαλιώτης.

Ο Ναός κτίστηκε το έτος 1957 στην ίδια θέση που ήταν από τον 15ο αιώνα ο παλαιός, ο οποίος είχε καταστεί ετοιμόρροπος και επισφαλής. Είναι σταυροειδής με τρούλο. Το κωδωνοστάσιο ανήκει στο παλαιό κτίσμα του ναού και ενσωματώθηκε πάνω από τον νάρθηκα του νέου ναού.

Στο εσωτερικό του Ναού έχουν διαμορφωθεί δύο παρεκκλήσια, του Αγίου Φανουρίου και του Οσίου Φιλοθέου του Καβαλιώτου. Ο αγιογράφος Γ. Καρποτίνης επιμελήθηκε την αγιογράφηση του εσωτερικού ακολουθώντας με ακρίβεια τη βυζαντινή παράδοση τόσο στην αγιοκατάταξη όσο και στην τεχνική της ιστόρησης των θεμάτων.

Κτισμένος ο Ναός σε περίοπτη θέση στο νοτιότερο άκρο της τριγωνικής χερσονήσου της Παλιάς Πόλης, η οποία έχει το όνομα «Παναγία» από τον ομώνυμο Ναό, και μαζί με το σύνολο σχεδόν των οικιών του οικισμού, με την ιδιάζουσα αρχιτεκτονική και τα αιγυπτιακά βακούφια που υπάρχουν, ελκύουν το ενδιαφέρον των προσκυνητών της Παναγίας και των ξένων επισκεπτών.