Τον  τελευταίο καιρό η Τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το 6% της αξίας της, δημιουργώντας περαιτέρω οικονομική στενότητα. Ήδη οι συντάξεις του Αυγούστου και οι μισθοδοσίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Τουρκία έχουν απολέσει αγοραστική δύναμη πάνω από 20%, δεν υπάρχει διαφοροποίηση στην πολιτική των επιτοκίων Και το χειρότερο από όλα είναι πως η υγειονομική κρίση συνεχίζει και χτυπά ανελέητα περιοχές που μέχρι πρότινος τα πήγαιναν καλύτερα.

Οι επιλογές της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν σαφώς και είναι περιορισμένες τόσο σε οικονομικό και  γεωπολιτικό πεδίο.

Στη φωτογραφία παρατηρούμε τα όρια της παράνομης τουρκικής navtex, που έβγαλε ο σταθμός Ναυτιλίας της Αττάλειας πού βρίσκονται οι περιοχές αυτές μεταξύ του 28 και του 30 μεσημβρινού.

Η πάντα πρόθυμη να συμβάλει Γερμανία, η οποία αν και ασκεί την Ευρωπαϊκή προεδρία για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση εάν χρειαστεί κατά κάποιο τρόπο να διαλέξει στρατόπεδο, σε περίπτωση που ο λεκτικός πόλεμος εντυπώσεων δημιουργήσει συνθήκες θερμό επεισοδίου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η Γερμανία ενδέχεται να δημιουργήσει συνθήκες διαπράγματευσης και παζαριού. Ωστόσο,
θα λάβει  σοβαρά υπόψη την ύπαρξη του διεθνούς δικαίου ή θα προωθήσει την προσφυγή στη Χάγη με συνυποσχετικό.

Όπως έχουμε ξαναγράψει ο πρόεδρος Ερντογάν σκεπτόμενος το πολιτικό του μέλλον, θα αναγκαστεί να κάνει μία επικοινωνιακή ηρωική έξοδο στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία τις τελευταίες ώρες με έμμεσο τρόπο έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Καΐρου αφού η Navtex που είχε δώσει στη δημοσιότητα,επικαλύπτει περιοχές ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβουσογλου: τα νησιά έχουν λιγότερη επήρρεια , άρα η Τουρκία δικαιώνεται. Ωστόσο ο τούρκος υπουργός πολιτικά έχει ήδη εκτεθεί αφού αναγνωρίζει πως τα ελληνικά νησιά ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Ωστόσο είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και αυτό σημαίνει ότι κρίνεται ανυπόστατος ο τουρκικός νομικισμος πως τα νησιά “δεν μπορούν να έχουν επήρρεια ΑΟΖ όπωςη ενδοχωρα” και με τον τρόπο αυτό δικαιώνει παράδοξα (χωρίς ανοιχτά να ειπωθεί για λόγους αρχής) την Ελληνική θέση πως η μέση γραμμή είναι η αρχή όλων σε επίπεδο διαπραγμάτευσης .

Για την ιστορία να τονίσουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει αρνηθεί ποτέ διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ωστόσο έχει σημειώσει πως υπό την απειλή όπλων η λεκτικών εντάσεων η διαπραγμάτευση θα ήταν άνευ ουσίας και χωρίς ουσιαστικό λόγο και ρόλο για επίλυση της διαφοράς που υπάρχει (υφαλοκρηπίδα και ορισμός ζωνών).

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες γιατί επικοινωνιακά θα υπάρξει ανάγκη για μεγάλη εκτόνωση αυτής της έντασης.Ωστόσο οι συσχετισμοί κυρίως στην περιοχή δεν ευνοούν ούτε θερμό επεισόδιο αλλά ούτε και ματαιόδοξη πορεία των πραγμάτων, ενώ η ελληνική κυβέρνηση ακόμα και με την αυστηρή ουδετερότητα του ΝΑΤΟ που υποκρύπτει σκοπιμότητες μιας σειράς κρατών, μπορεί να διεκδικήσει βάσει των συμφωνιών της ευρωπαική αλληλεγγύη περίπτωση που τα συμφέροντα ή εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος την να απειληθούν.

Η Τουρκία αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και για αυτό το λόγο θα προσπαθήσει να κλιμκώσει την ένταση γύρω από τις διαφιλονικούμενες περιοχές,χωρίς όμως να πετύχει κάτι ουσιαστικό γιατί no deal means no deal.