Η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να πραγματοποιηθεί, τη Δευτέρα 25 Μαΐου, στις 11π.μ., παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρου Καράογλου, του πρύτανη του ΑΠΘ Νικόλαου Παπαϊωάννου και του διευθυντή του ΔΠΜΣ «Διακυβέρνηση-Περιφερειακή Ανάπτυξη» του ΑΠΘ Θεόδωρου Χατζηπαντελή.

Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν, επίσης, ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόριος Ζαρωτιάδης, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γεώργιος Ανδρέου, η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Ευτυχία Τεπέρογλου και ο καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μανούσος Μαραγκουδάκης.

Από τους βασικούς σκοπούς του Παρατηρητηρίου είναι η διεπιστημονικού, διεθνικού και διαχρονικού χαρακτήρα έρευνα ζητημάτων που άπτονται σε τρεις διακριτές ενότητες. Η πρώτη αφορά τη μελέτη του πολιτικού περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, η δεύτερη τη μελέτη των θεσμών της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και η τρίτη την πολιτική κουλτούρα στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου επισημαίνει σε δήλωσή του: «Το Παρατηρητήριο προβάλλει την ηγετική και στρατηγική θέση που επιδιώκει να διαδραματίσει η Ελλάδα στη Βαλκανική. Παράλληλα, αναλύοντας τις εξελίξεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτουμε νέα εργαλεία για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της πατρίδας μας με τις χώρες της περιοχής.

Αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση, η Ελλάδα πρέπει να αναβαθμίσει και να ενδυναμώσει το ρόλο και την επιρροή της στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, λειτουργώντας ως δύναμη εμπιστοσύνης και σημείο αναφοράς σε μια ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή. Η εμβάθυνση και συστηματικοποίηση των σχέσεων συνεργασίας με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου εμπεδώνει την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ