Tου Νίκου Αρβανίτη

Βαλκανιολόγου – Δημοσιογράφου

Τώρα που σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας στο «εβρίτικο μέτωπο» και οι Πανέλληνες πρέπει να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες της ενσκηψάσης πανδημικής νόσου COVID 19, οι νεοθωμανικοί κύκλοι του καθεστώτος Ερντογάν εξακολουθούν να συντηρούν μια σύγκρουση χαμηλής εντάσεως με πρακτικές δολιοφθοράς.

Το γεγονός ότι η Χώρα δεν δύναται να αντιμετωπίσει ταυτοχρόνως μία «διμέτωπη» ανάπτυξη δυνάμεων και δυναμικού λόγω της πανδημικής νόσου, φαίνεται ότι προκρίθηκε η λύση της υπόγειας διπλωματίας ανταλλαγμάτων με την ελπίδα της εκτόνωσης των συνθηκών στην περιοχή –τουλάχιστον-των Καστανεών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι , προσωρινώς, το μόνο που κέρδισε η ελληνική πλευρά είναι σειρά κειμένων, που όλα είχαν ως πηγή τα δελτία ΜΚΟ τουρκογερμανικών συμφερόντων, που παρέπεμπαν σε «θριαμβευτικά ρεπορτάζ» αποχώρησης προσφύγων από την περιοχή της Αδριανούπολης με κατεύθυνση προς την ενδοχώρα, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Παράλληλα συνεχίζονται τα κλιμακούμενης έντασης επεισόδια στο τελωνείο των Καστανεών με προγραμματισμένη περιοδικότητα και τη χρήση προμελετημένων μεθόδων που στόχο δεν έχουν (μόνον) την πρόκληση φθορών στο δυναμικό φρούρησης του συνοριακού φράχτη αλλά και την δημιουργία ενός «ψυχικού φόρτου» που θα εξαντλήσει μακροπρόθεσμα την ελληνική πλευρά, και θα προετοιμάσει το έδαφος για μία πιο αναβαθμισμένη επίθεση.

Την στιγμή που η πανδημική νόσος πλήττει και την Τουρκία η Ελλάδα οφείλει να διερευνήσει την τρωτότητα των αντιπάλων και να διαφυλάξει το ηθικό και την υγεία των Φρουρών των Συνόρων που διαβιούν και επιχειρούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες καθημερινής ενδιαίτησης.

Η τουρκική προπαγάνδα θα εξακολουθεί να αποπειράται για την δημιουργία «δημοσιοσχετίστικων τετελεσμένων» ενώ τρίτα μέρη θα προσπαθούν να εμπλακούν και να δημιουργήσουν συνθήκες ενδεχομένως μίας «προβοκάτσιας» αιφνιδιάζοντας την ελληνική πλευρά.

Η ελληνική πληροφόρηση μεταθέτει το βάρος της στην «μάχη του κορονοϊού» και δεν αναλύει σε βάθος τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στον Έβρο όπου διαμορφώνεται ειδικά στις Καστανιές μία νέα «Λωρίδα της Γάζας» με την εργαλειοποίηση λαθρομεταναστών και την δράση (παρα)στρατιωτικών και αστυνομικών ομάδων εφόδου που έχουν στόχο την εξάντληση και επί εδάφους (διότι από αέρος έχουμε εθιστεί πλέον) τους Ανθρώπους των Συνόρων.

Τέλος, αξίζει να γίνει μια παρατήρηση στα όσα «ανακαλύπτουν» οι ρεπόρτερ του αθηναϊκού λάιφ στάιλ για τον Έβρο: σε πρόσφατο δημοσίευμα κεντρικής αθηναϊκής εφημερίδας γινόταν αναφορά στον «ηλεκτρονικό πόλεμο» της Τουρκίας και την «έκπληξη» των ελληνικών υπηρεσιών. Βεβαίως, οι «Άνθρωποι των Χερσαίων Συνόρων» όπως και οι «Άνθρωποι των Θαλασσίων Συνόρων» γνωρίζουμε αυτές τις πρακτικές των Τούρκων και έχει εντοπισθεί η ελληνική αβελτηρία.

Τώρα, πως είναι δυνατόν οι ελληνικές υπηρεσίες,λόγω της χρόνιας αδιαφορίας τους, που δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την λειτουργία των στρατηγικών μας επικοινωνιών επί ελληνικού εδάφους μπορούν να εφαρμόσουν προηγμένες μεθόδους γεωεντοπισμού και τεχνολογικής συνδρομής για την επιτήρηση των παραβατών στην εποχή του κορονοϊού, αυτό μόνον οι ευφάνταστοι συντάκτες των Αθηνών μπορούν να μας το πουν.

Θα είχε ενδιαφέρον, όμως,να εντοπισθούν οι «ξενιστές» επιδημιών και ασθενειών που στέλνει το καθεστώς Ερντογάν στη ελληνική ενδοχώρα (γρίπη, μηνιγγίτιδα,φυματίωση, κορονοϊό και άλλα νοσήματα με στελέχη που δεν καλύπτουν τα σύγχρονα εμβόλια) μέσω των λαθρομεταναστών που προωθεί υπό την προστασία εγχωρίων και ξένων δικαιωματιστών και ΜΚΟ.

Η Ελλάδα οφείλει σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα εκείνους που προσπαθεί να χειραγωγήσει το παραθεσμικό σύστημα που δρα υπό την επίβλεψη του τουρκικού παρακράτους.

Τα φώτα στον Έβρο έσβησαν , αλλά μία νέα παράσταση άρχισε….

Πηγή: komotinipress.gr