Φλερτάρει τα τελευταία χρόνια το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης με τη ΝΑΣΑ και το Διάστημα με τη νέα του «διαστημική αποστολή» για την οποία μιλά όλο το πανελλήνιο!

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη εμπειρία διαστημικής εξερεύνησης και περιπέτειας που μοιάζει να έχει βγει από τα πιο τρελά όνειρά τους, που ξεκίνησε μετά την βράβευσή του στον 18 ο πανελλήνιο διαγωνισμό, που προκήρυξε πέρυσι τον Ιανουάριο η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, με τίτλο «διαστημικές αποστολές».

Το καινοτόμο πείραμα που παρουσίασαν επιλέχθηκε από τη ΝΑΣΑ, να ταξιδέψει στη Στρατόσφαιρα της Γης, μέσα σε ένα πύραυλο και μέσα σε ένα κουτί όπου θα γίνει η αντίδραση μια συγκεκριμένη στιγμή, σε συνθήκες μικροβαρύτητας, όπου όλα θα πρέπει να λειτουργήσουν άψογα. Όταν επιστρέψει ο πύραυλος και το κουτί η ερευνητική ομάδα μαθητών και καθηγητών, θα εξάγει τα συμπεράσματά της!

Είναι η πρώτη φορά που Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο, συνεργάζεται με την Αμερικανική διαστημική εταιρεία.

Οι πέντε μαθητές της Β΄και Γ’ λυκείου είναι οι Άννα Κανατά, Γιώργος Κοσμίδης, Αναστάσης Παυλίδης, Θανάσης Προύντζος, Δημήτρης Μάνος, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό με τη σύμπραξη δυο καθηγητών τους, Θωμάς Αλεξόπουλος, Φυσικός και Αναστασία Πεχτελίδου, Βιολόγος, με την υποστήριξη του διευθυντή του σχολείου, Γιώργος Αργυρόπουλος, Φυσικός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κ. Αργυρόπουλος, αφού επαίνεσε τους μαθητές του και δήλωσε υπερήφανος για την συνεργασία μαθητών και καθηγητών, υπογράμμισε πως τώρα μέχρι τα Χριστούγεννα, θα πρέπει να ετοιμασθεί αυτό το …μαγικό κουτί-κάψουλα, που θα εμπεριέχει τα στοιχεία της αντίδρασης. Για την προετοιμασία του κουτιού αυτού, το σχολείο θα συνεργασθεί με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα το εργαστήριο Μοριακής Γενετικής & Φαρμακογονιδιωματικής – Τοξικογονιδιωματικής και την ομάδα αυτοκίνησης του ΔΠΘ DRT Democritus Racing Team.

«Το Δημόσιο σχολείο αποδεικνύει πως γίνεται εξαιρετική δουλειά και πως διδάσκει και ανοίγει δρόμους, γνώσης και καινοτομίας, δίνοντας στα παιδιά το εισιτήριο του μέλλοντος!
Με την ευχή όλων μας για καλή επιτυχία και να μην επηρεασθεί η …διαστημική αποστολή…από τον κορονοϊό!

Το project του διαγωνισμού της ΕΕΦ

Σύμφωνα με το project του πανελλήνιου διαγωνισμού που προκήρυξε η ΕΕΦ και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) και της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Space EU, μαθητές από ολόκληρη την Ελλάδα κλήθηκαν να υποβάλλουν τις προτάσεις και τα σχέδια τους για μία πειραματική διάταξη που θα ταξίδευε στη στρατόσφαιρα.

Η πειραματική διάταξη έπρεπε να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις και προδιαγραφές υποστηρίζοντας την πραγματοποίηση ενός καινοτόμου πειράματος που θα βοηθήσει την υλοποίηση διαστημικών ταξιδιών σε άλλους πλανήτες.

Η πειραματική διάταξη του 2ου λυκείου Ξάνθης είναι αυτή που βραβεύθηκε και επιλέχθηκε να τοποθετηθεί σε ειδική κάψουλα μαζί με άλλες πειραματικές διατάξεις από άλλες χώρες σε πύραυλο της αμερικανικής διαστημικής εταιρείας BLUE ORIGIN. Ο πύραυλος NEW SHEPARD θα οδηγήσει την κάψουλα με τα πειράματα στη στρατόσφαιρα. Εκεί, θα μείνει για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη γη.