Η εξάπλωση του κορονοϊού στην Τουρκία, σύμφωνα με μελέτες, εμφανίζει διαφορετικές διαδρομές και σημεία επαφών, με βάση τα οποία μολύνθηκε ο πληθυσμός της.

Οι αξιωματούχοι προσπαθούν να παρακολουθήσουν τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι νόσησαν από τον ιό, με τεκμηρίωση των αλληλεπιδράσεών τους και των ιστοριών τους.

Ένα συμπέρασμα που καταγράφηκε, σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News είναι ότι, τα άτομα που ταξίδευσαν στην Ευρώπη ευθύνονται κυρίως για την εξάπλωση του ιού σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, δύο μητροπόλεις, που έχουν αναφέρει το μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέχρι σήμερα. Όμως ο κορονοϊός ακολούθησε διαφορετικές διαδρομές προς άλλες περιοχές της χώρας.

Η Κωνσταντινούπολη μόνο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% όλων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που ανέρχονται σε 9.000, ενώ η Σμύρνη, τρίτη μεγαλύτερη πόλη ανά πληθυσμό, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με σχεδόν 900 κρούσματα.

Ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί, από την Κωνσταντινούπολη σε τουλάχιστον τέσσερις με πέντε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της βορειοδυτικής επαρχίας Κοτζάελι και την πρωτεύουσας Άγκυρας, η οποία έχει τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα.

Οι αρχικές μελέτες αποκάλυψαν ότι οι κύριοι κομιστές του ιού στις επαρχίες της κεντρικής Ανατολίας ήταν άτομα, τα οποία επέστρεψαν από το προσκύνημα Umrah στη Σαουδική Αραβία. Οι προσκυνητές, που δεν είχαν τεθεί σε καραντίνα όταν αφίχθησαν στην Τουρκία πέρασαν τον ιό στον τοπικό πληθυσμό.

Στις ανατολικές και νοτιοανατολικές επαρχίες, οι περιπτώσεις του ιού αυξήθηκαν εξαιτίας των ανθρώπων, οι οποίοι ταξίδευαν από τις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας στους οικισμούς. Επίσης, οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές έρχονταν σε επαφή με το γειτονικό Ιράν και το Ιράκ.

Ο ιός έφθασε και στις επαρχίες της περιοχής της Μεσογείου, αφού ταξίδεψαν εκεί πολίτες από άλλες πόλεις, καθώς είναι δημοφιλείς προορισμοί διακοπών, κυρίως τη Αττάλεια.

Το πρότυπο της εξάπλωσης του κορονοϊού ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί στις επαρχίες σε αυτό το τμήμα της χώρας, λόγω των ανθρώπων που ταξίδευαν από τις μεγαλύτερες πόλεις και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Τουρκία έχει επιβάλει αυστηρούς κανόνες για ταξίδια εντός πόλεων, για να περιορίσει την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού, ο οποίος έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 400 άτομα και έχει καταγράψει περισσότερα από 18.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.