Κρεσέντο προκλήσεων παρατηρείται από την Τουρκία στο Αιγαίο, είτε με υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών, είτε με  παρενόχληση σκαφών από τουρκικές  ακταιωρούς, προκαλώντας εντάσεις που επιβεβαιώνουν συνεχώς, την τουρκική αναθεωρητική στρατηγική έναντι της Ελλάδας

Συγκεκριμένα, τις πρωινές ώρες σήμερα ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Χίου για την ύπαρξη μιας τουρκικής ακταιωρού, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νήσου Παναγιάς Οινουσσών, η οποία παρενοχλούσε σκάφος δύναμης FRONTEX  που περιπολούσε στην περιοχή, καθώς και ελληνικό  Αλιευτικό σκάφος.

Η τουρκική ακτοφυλακή κάλεσε τόσο το σκάφος της Frontex όσο και το αλιευτικό να φύγουν από την περιοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για τουρκικά χωρικά ύδατα.

Άμεσα για την εν λόγω θαλάσσια περιοχή απέπλευσαν, Ναυαγοσωστικό  και  περιπολικό σκάφος της  Λιμενικής Αρχής Χίου, όπου καταπλέοντας εντόπισαν και δεύτερη τουρκική ακταιωρό.

Οι τουρκικές ακταιωροί, καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων πραγματοποιούσαν διαρκώς επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος των σκαφών του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ.