Κυριακή 27-9-2020 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Ἄνω Καρυοφύτου.
ΩΡΑ 11:30 Ἐπιμνημόσυνη δέηση εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Ἄνω Καρυοφύτου γιά τούς σφαγιασθέντες ὑπό τῶν Βουλγαρικῶν στρατευμάτων κατοχῆς.

Τετάρτη 30-9-2020 ΩΡΑ: 18:30-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Ξάνθης.

Στις 28 Οκτωβρίου η εκδήλωση με ομιλητή τον Γιώργο Καραμπελιά στο Ι.Θ.Τ.Π.

Γνωστοποιείται ότι η εκδήλωση με ομιλητή τον συγγραφέα και πολιτικό αναλυτή κ. Γιώργο Καραμπελιά, η οποία αρχικώς είχε ορισθεί να πραγματοποιηθεί την 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα Βιργινία Τσουδερού των Καπναποθηκών Π, μετατίθεται, λόγω κωλύματος του ομιλητού, για την 28η Οκτωβρίου 2020 στις 19:30 στον ίδιο χώρο (αίθουσα Β. Τσουδερού Καπναποθήκες Π).

Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να παραστούν στην εκδήλωση να κάνουν κράτηση θέσεως τηλεφωνικώς στη Γραμματεία του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (2541029282) από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9:30-13:30.

Ουδείς θα εισέλθει στην αίθουσα δίχως κράτηση θέσεως.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΠΕΙΡΑ ΚΑΙ ΥΠΑΚΟΗ ΕΝ ΠΙΣΤΕΙ»

«Δι’ όλης νυκτός κοπιάσαντες ουδέν ελάβομεν• επί δε τω ρήματί σου χαλάσω το δίκτυον». Στα λόγια του Αποστόλου Πέτρου της σημερινής ευαγγελικής περικοπής πλέκονται δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η πείρα. Το δεύτερο η εμπιστοσύνη στο Χριστό. Πείρα και πίστη συναντώνται μέσα στην ίδια καρδιά.

Τι να ακολουθήσει ο άνθρωπος; Ότι του λέει η πείρα της ζωής για ορισμένα ζητήματα η ότι του υπαγορεύει η πίστη στο Χριστό; Με δύο λέξεις θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε την πείρα σαν καταστάλαγμα ζωής. Συσσωρεύεται με όσα ζήσαμε, είδαμε, ακούσαμε, πάθαμε, μάθαμε, χρησιμοποιώντας τη λογική μας, παρατηρώντας γύρω μας και εμβαθύνοντας στους νόμους που δεσπόζουν στον κόσμο.

Οι πρωταγωνιστές της σημερινής περικοπής ήταν ψαράδες. Είχαν μια αξιόλογη εμπειρία πάνω στη δουλειά τους. Η εντολή που τους δόθηκε να ψαρέψουν, ήταν αντίθετη με την πείρα τους. Όλη τη νύχτα κοπίασαν, αγρύπνησαν, και τίποτε δεν έπιασαν. Το να ξαναπάνε για ψάρεμα την ημέρα και την ώρα εκείνη, και μάλιστα ύστερα από τόσο μόχθο, ήταν -έτσι τους έλεγε η πείρα τους – άδικος κόπος. Όχι μόνο δεν θα έφερναν αποτέλεσμα αλλά θα εξετίθεντο στα μάτια των άλλων. Όποιος θα το άκουγε μάλλον θα γελούσε και θα έλεγε: Τι ψαράδες είναι αυτοί που πάνε τέτοια ώρα για ψάρεμα;

Κάτι ανάλογο συμβαίνει γενικότερα και με την ανθρώπινη πείρα, όταν έρχεται αντιμέτωπη με μεγάλα και σοβαρά πνευματικά ζητήματα. Προσκαλεί η Εκκλησία τους ανθρώπους σε μια καινούργια ζωή, μετανοίας, αγάπης, αλήθειας, ομιλεί περί βασιλείας του Θεού στη γη, περί ενότητος των Χριστιανών σε ένα σώμα. Αλλά πολλοί, που στηρίζονται μόνο στην εμπειρία τους, στην πείρα της ζωής διαφωνούν: Αυτά δεν γίνονται! Πως μπορώ να αλλάξω, όταν έχω συνηθίσει να ζω όπως ζω; Πως να αγαπήσω αυτούς που μόνο μίσος εμπνέουν; Πως είναι δυνατό να είμαι ειλικρινής και δίκαιος σε μια κοινωνία διεφθαρμένη; Δε γίνεται τίποτε!

Σε αυτού του είδους την εμπειρική λογική αρνείται να υποταχθεί η χριστιανική πίστη. Δεν αμφισβητεί τα στοιχεία αλήθειας που έχει, αλλά βλέπει πιο μακρυά, ορίζοντες που αδυνατεί η λογική και η εμπειρία να συλλάβει.

Στη ζωή τον τελευταίο λόγο δεν τον έχει ούτε η ανθρώπινη λογική, ούτε οι ανθρώπινες προβλέψεις. Τον έχει η θεία παντοδυναμία, η θεία θέληση.

Η εμπιστοσύνη και η υπακοή στον Θεό τελικά ανατρέπουν το κετεστημένο της ανθρώπινης πείρας, δημιουργούν νέες, ευλογημένες καταστάσεις.