Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χακίμ Ακσόι προχώρησε σε δήλωση, σχετικά με την ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου, ενδεχομένως παρακινούμενος από  την πολιτική  κόντρα, που έχει ξεσπάσει μεταξύ ελληνικού ΥΠΕΞ και ΣΥΡΙΖΑ, περί καταπάτησης ελληνικού εδάφους από την Τουρκία στον Έβρο.

Ο Χακίμ Ακσόι αναφέρει στη δήλωσή του:

«Στις 15 Απριλίου 2020, η Ελλάδα γνωστοποίησε στο Υπουργείο μας την κατασκευή ενός φράχτη στον «τομέα των Φερών», στα χερσαία σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας.

Μετά από συντονισμό με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, το Υπουργείο διαβίβασε στις 11 Μαΐου 2020, σημείωμα ζητώντας από την Ελλάδα, να μοιραστεί τις ακριβείς συντεταγμένες της περιοχής για την κατασκευή και να προτείνει τη σύγκληση της κοινής επιτροπής συνόρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιαστούν τα χερσαία σύνορα.

Ανακοινώθηκε επίσης στην ελληνική πλευρά, ότι η κατασκευή του φράχτη δεν πρέπει να ξεκινήσει χωρίς τεχνικό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η κοίτη του ποταμού Meriç / Έβρου που οριοθετεί τα τουρκο-ελληνικά χερσαία σύνορα από το 1926, έχει αλλάξει σημαντικά λόγω του φυσικών και τεχνητούς παραγόντων και έτσι, δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες, αυτού του συγκεκριμένου τμήματος των συνόρων που είναι συμβατές με τη συμφωνία του 1926.

Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις συνεργασίας μας, η Ελλάδα ξεκίνησε δραστηριότητες ισοπέδωσης γης στις 13 Μαΐου 2020 παραβιάζοντας, τα συμβατικά μας χερσαία σύνορα. Αυτή η παραβίαση παρεμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας μέσω των απαραίτητων μέτρων.

Το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί, εάν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις που έχουμε προτείνει, μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών και των δύο χωρών.

Ένα τετελεσμένο στα σύνορά μας σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ανεκτό».