Τριήμερη περιοδεία στους νομούς της Θράκης πραγματοποιεί από χθες Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου η Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπή για την ανάπτυξη στη Θράκη κα. Ντόρα Μπακογιάννη ξεκινώντας από τον Έβρο όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με παράγοντες της περιοχής.

Η πρώτη επίσκεψη της κας. Μπακογιάννη στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου συναντήθηκε με τον με τον Πρόεδρο κ. Χατζημιχαήλ Κώστα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Κων. Χατζηκωνσταντίνου.

Αμέσως μετά συμμετείχε σε μια σύσκεψη στο Επιμελητήριο Έβρου ενώ η τελευταία της συνάντηση στον Έβρο ήταν με τον με τον Πρόεδρο κ. Στάθη Ασπιώτη και μέλη του Εργατικού Κέντρου.

Η κα Μπακογιάννη δήλωσε ικανοποιημένη από την εμπεριστατωμένη παρουσίαση και ενημέρωσε ότι η Επιτροπή, κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού έχει στη διάθεση της έξι μήνες ώστε να ετοιμάσει ένα πόρισμα «το οποίο ει δυνατόν να υποστηρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, το οποίο να έχει την ιεράρχηση των στόχων στο οικονομικό και στο θεσμικό επίπεδο.

Στον νομό Ροδόπης

Κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας της στη Θράκη η κα. Μπακογιάννη επισκέπτεται τον νομό Ροδόπης όπου ήδη έχει πραγματοποιήσει ορισμένες συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο ενώ κατά την συνάντηση, ο Δήμαρχος παρουσίασε την ταυτότητα, τον προγραμματισμό, τις διεκδικήσεις και τα προβλήματα του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών και της κοινωνίας και κατέθεσε στην κα Μπακογιάννη υπόμνημα θέσεων, προτάσεων και αιτημάτων για να συμπεριληφθούν στο πόρισμα της Επιτροπής.

Επίσης η κα. Μπακογιάννη συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο Φιλύρας όπου έλαβε αναλυτική ενημέρωση από τον Δήμαρχο Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, παρόντος και του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών ΠΑΜΘ Αχμέτ Ιμπράμ..

Ωστόσο δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα κατά την επίσκεψη της κας. Μπακογιάννη στην Κομοτηνή όπου κατά τη διάρκεια της σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο και άλλους τοπικούς παράγοντες, αποχώρησε από τη σύσκεψη ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης θέλοντας έτσι να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του που η Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής, ενώ συναντήθηκε με τους Δημάρχους Σαπών και Αρριανών, δεν έκανε κάτι αντίστοιχο και με τον ίδιο και απλά τον προσκάλεσαν να συμμετάσχει στη σύσκεψη.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του Δημάρχου Κομοτηνής, η κα Μπακογιάννη είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη. Θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις, ώστε να έχουμε αναλυτικές συζητήσεις με όλους τους Δημάρχους. Αίσθησή μου είναι ότι (ο Δήμαρχος Κομοτηνής) ζήλεψε τους δύο δημάρχους που είδα και κατέβασε μούτρα».

Λίγο αργότερα όμως και μετά τη δήλωση αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Δήμαρχος Κομοτηνής επανήλθε με μια γραπτή ανακοίνωση η οποία έχει ως εξής:

«Ως Δήμαρχος Κομοτηνής και Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, επέδωσα στην Πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, το κάτωθι υπόμνημα:

Αξιότιμη κυρία Μπακογιάννη, Πρόεδρε της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης.

Σας καταθέτω και εγγράφως τη διαμαρτυρία που σας εξέφρασα και διά ζώσης, σχετικά με τις παραμέτρους της συγκρότησης του προγράμματος της επίσκεψής σας στη Θράκη.

1ον) Στο πρόγραμμα συσκέψεων με τους φορείς δεν συμπεριελήφθη ο Δήμαρχος Κομοτηνής, ο επικεφαλής, δηλαδή, του Δήμου, ο οποίος είναι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς επίσης και ο μεγαλύτερος γεωγραφικά και πληθυσμιακά Δήμος του Νομού Ροδόπης. Αντίθετα, επελέγη να υπάρξουν ξεχωριστές συσκέψεις με επικεφαλής Δήμων και φορέων που εκπροσωπούν πολύ λιγότερους αριθμητικά πολίτες του Νομού μας.

2ον) Στο πρόγραμμα, επίσης, δεν συμπεριελήφθη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ, ο οποίος θα σας εξέφραζε την βούλησή μας για μια συνολική πρόταση που θα διαμορφώσει η ΠΕΔ. Μια άποψη, που συνίσταται στο ότι θεωρούμε κατακερματισμό χρόνου και αποπροσανατολισμό των στρατηγικών στοχεύσεων το να συγκεντρώνει κανείς προτάσεις από κάθε Δήμο ξεχωριστά.

Κάθε Νομός της Θράκης έχει δικά του, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜ-Θ θα μπορούσε να συντονίσει τους Δημάρχους του κάθε Νομού, με την προοπτική να επιλεγούν τα στοιχεία εκείνα που χρήζουν και αξίζουν αναπτυξιακής αξιοποίησης. Έτσι, δεν θα υπάρχει αλληλοεπικάλυψη, ούτε επιλογή στρατηγικών στόχων που δεν θα υπηρετούν στον μέγιστο βαθμό την κεντρική στόχευση της επιτροπής στην οποία προΐστασθε. Μια στόχευση, που δεν είναι άλλη από την ισόρροπη, βιώσιμη και μακρόπνοη ανάπτυξη της Θράκης μας.

Τέλος, θα μου επιτρέψετε να σας επισημάνω ότι η επιλογή της Διακομματικής Επιτροπής στην οποία προεδρεύετε, να υιοθετήσει τη διαδικασία κατάθεσης των προτάσεων των Δήμων μέσω της απρόσωπα μαζικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καταδεικνύει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού δεν αντιμετωπίζεται με τη βαρύτητα που ο θεσμικός της ρόλος επιβάλλει. Δηλαδή, ως τον φορέα που περισσότερο από κάθε άλλον έρχεται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματά τους και που η γνώμη του έχει τη σπουδαιότητα που της δίνει αυτή η επαφή αλλά και η συνεχής διευθέτηση των ζητημάτων των πολιτών.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ και ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ε.Δ. ΑΜ-Θ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΑΡΑΝΗΣ.»

Σήμερα το απόγευμα η Ντόρα Μπακογιάννη αναμένεται να συναντηθεί με την κ. Μαίρη Κοσμίδου, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης και αμέσως μετά με τον κ. Ισά Σελίμ, Πρόεδρο Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής.

Η παρουσία της κας Μπακογιάννη στην Κομοτηνή θα ολοκληρωθεί με μια επίσκεψη στο Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο- όπου θα έχει συνάντηση με τους Προέδρους: Βιομηχανικού και Εμπορικού επιμελητηρίου, κ. Αγγελίδη Νίκο, Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού επιμελητηρίου, κ. Γραβάνη Αντώνη, Συνδέσμου Βιομηχανιών Ροδόπης, κ. Φραντζή Ιάκωβο, Εμπορικού Συλλόγου, κ. Κωνσταντινίδου Κική και Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, κ. Βαφειάδη Ανέστη.

Κατά την τελευταία ημέρα της περιοδείας στη Θράκη η κα. Μπακογιάννη θα επισκεφθεί την Ξάνθη όπου θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπλη ενώ το μεσημέρι θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με προέδρους Επιμελητηρίων Ξάνθης, κ. Μωραίτη Στέλιο, Δράμας, κ. Γεωργιάδη Στέφανο, και Καβάλας, κ. Δέμπα Μάρκο, στο Επιμελητήριο Ξάνθης.

Ωστόσο λίγο πριν επισκεφθεί την Ξάνθη, το πρωί της Κυριακής η Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής θα πραγματοποιήσει δυο ακόμα συναντήσεις στην Κομοτηνή, με διοικήτρια Νοσοκομείου κ. Μάγδα Γιαμουστάρη και με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας.