Την Ελλάδα κατέδειξε και πάλι ως υπεύθυνη της έντασης στη Μεσόγειο ενώπιον του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με ανταπόκριση από την Κων/πολη του κυπριακού ειδησεογραφικού οργανισμού ΣΙΓΜΑ.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δύο αξιωματούχοι στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία σήμερα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/Κ και της χώρας του, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εκείνη έβγαλε πρώτα τα πολεμικά της πλοία στη Μεσόγειο και οδήγησε την κατάσταση σε ένταση.

«Ως Τουρκία, ως σύμμαχος προσπαθούμε να μην απασχολούμε την ατζέντα του ΝΑΤΟ με διμερή ζητήματα που έχουμε με άλλους συμμάχους. Ωστόσο, κάποιοι σύμμαχοι συνεχώς απασχολούν την ατζέντα του ΝΑΤΟ είτε πρόκειται για ζητήματα που έχουν με την Τουρκία είτε για άλλα ζητήματα.

Εμείς δεν θέλουμε να προκληθεί κανένα ατύχημα μεταξύ συμμάχων. Η ένταση προκλήθηκε όταν η Ελλάδα έστειλε πολεμικά πλοία στην περιοχή όπου επιχειρούσε το δικό μας ερευνητικό πλοίο. Το ΝΑΤΟ, το οποίο είδε ότι ακόμη και ρίσκο σύγκρουσης, ζήτησε να διαδραματίσει έναν ρόλο για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Εμείς από την αρχή είδαμε θετικά αυτή την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, τη στηρίξαμε και συμμετείχαμε σε όλες τις συναντήσεις και κάναμε δηλώσεις στήριξης. Στην αρχή η Ελλάδα είχε αρνητική στάση, τώρα βλέπουμε ότι και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γι’ αυτό», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.