Το Oruc Reis, επέστρεψε προσωρινά για συντήρηση ρουτίνας στο λιμάνι της Αττάλειας και δεν υπήρχε λόγος να εκδοθεί νέα navtex δήλωσε πριν λίγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε αποκλειστική συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο NTV διαλύοντας κάθε ελπίδα ότι η Τουρκία προχώρησε σε κίνηση αποκλιμάκωσης. Τα σκάφη Barbaros και ο Yavuz συνεχίζουν το έργο τους στην περιοχή, όπως είπε.

O Tούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν περιμένει πως θα αντιμετωπίσει κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διένεξή της με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο.

«Αν είχαν καλές προθέσεις θα απέρριπταν τον χάρτη της Σεβίλλης. Η ένταση δεν θα σταματήσει αν δεν απορρίψουν τον Χάρτη της Σεβίλλης. Οι δύο γείτονες θα μπορούσαν να συναντηθούν απευθείας. Οι δηλώσεις του Μητσοτάκη φαίνονται θετικές αλλά εάν η Ελλάδα θέσει όρους θα θέσουμε και εμείς όρους. Η Ελλάδα πρέπει να παραιτηθεί από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις» είπε.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίσθηκε και πάλι στη συνέντευξή του στο NTV ότι η Τουρκία είναι ανοικτή για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.

Για το διάλογο είπε ότι οι χώρες που έχουν αυτοπεποίθηση κάθονται στο τραπέζι χωρίς προϋποθέσεις και εξέφρασε την ενόχληση της Τουρκίας για την μερική άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο. Η ενέργεια αυτή είπε είναι κατά των διεθνών συμφωνιών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis θα επαναλάβει σύντομα τις επιχειρήσεις του, αφού χθες, Κυριακή, αγκυροβόλησε στα ανοικτά των νότιων ακτών της Τουρκίας.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως δεν περιμένει ότι οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε ήπιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, θα προχωρήσουν περισσότερο την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε όμως πως η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων δεν μπορεί να αποκλειστεί.

«Μπορεί να είναι εναντίον του πλοίου μας, της εταιρείας μας, ατόμων. Έχουν πάρει τέτοιες αποφάσεις στο παρελθόν. Μήπως μείωσαν την αποφασιστικότητά μας; Όχι, η αποφασιστικότητά μας αυξήθηκε», δήλωσε στο NTV.

Για το μεταναστευτικό, επανήλθε απειλώντας: Αποφασίσαμε να μην εμποδίσουμε τη μετάβαση των μεταναστών στην Ευρώπη και αυτή η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει.

Για τον πρόεδρο Μακρόν είπε δεν είναι έντιμος πολιτικός. Ισχυρίστηκε ότι κάποια μέλη της ΕΕ άρχισαν να βλέπουν τα δίκια της Τουρκία.

Πηγή: ΕΡΤ