Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαδρίτη υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Διαδήλωση υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας πραγματοποίησαν στη Μαδρίτη χιλιάδες πολίτες, αντιδρώντας στη δίκη των 12 αυτονομιστών πολιτικών, οι οποίοι κατηγορούνται για την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης από την Ισπανία, το φθινόπωρο του 2017.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους έφτασαν στη Μαδρίτη με λεωφορεία και τρένα, κρατούσαν καταλανικές σημαίες και πανό με συνθήματα, όπως «Η αυτοδιάθεση δεν είναι έγκλημα».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην κινητοποίηση συμμετείχαν 120.000 άνθρωποι. Η αστυνομία, πάντως, έκανε λόγο για 18.000 διαδηλωτές.

Οι Καταλανοί χαρακτηρίζουν «φάρσα» τη δίκη των 12 αυτονομιστών ηγετών, εκ των οποίων οι εννέα κατηγορούνται για στάση -μια αμφιλεγόμενη κατηγορία καθώς προϋποθέτει την προσφυγή στη βία.

«Μου φαίνεται άδικο να τους δικάζουν επειδή μας επέτρεψαν να ψηφίσουμε» (σ.σ. στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου του 2017) δήλωσε ένας 19χρονος φοιτητής.

Η καταλανική κρίση εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Απριλίου, καθώς τρία κόμματα -το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το κεντροδεξιό Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox- ζητούν να υιοθετηθεί μια πιο σκληρή προσέγγιση απέναντι στους αυτονομιστές.

Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η στάση των καταλανικών κομμάτων δύναται να αποτελέσει αποφασιστικής σημασίας, εφόσον ο Πέδρο Σάντσεθ κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, μετά τις εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Σοσιαλιστές (PSOE) του Σάντσεθ στην πρώτη θέση, χωρίς όμως την απαιτούμενη  κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ