Με το γαλλικό εξοπλιστικό πλαίσιο στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Παρίσι.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Μητσοτάκης και Εμμανουέλ Μακρόν θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση την Πέμπτη στην Κορσική στο πλαίσιο της συνόδου των 7 μεσογειακών χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, MED 7 (Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου).

Η Ελλάδα καταρχάς, είναι κοντά σε συμφωνία με τη Γαλλία, διαπραγματεύεται, πάντως, και με την υπόλοιπη αγορά. Αυτός είναι ο ένας από τους δυο οι άξονες στους οποίους κινείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα Επιτελεία έχουν εργαστεί καιρό και έχουν προτάξει σύμφωνα με πληροφορίες τις ανάγκες για την υποστήριξη του υφιστάμενου αμυντικού υλικού.

Πρώτη στη λίστα των προτεραιοτήτων έρχεται η υποστήριξη σε ανταλλακτικά των στρατηγικών μαχητικών αεροσκαφών Mirage, που κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο.

Σημαντικό για την αμυντική φαρέτρα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι και επαναπιστοποίηση των γαλλικών όπλων που φέρουν κυρίως τα Mirage 2000 & Mirage 2000-5. Πρόκειται για τους αντι-πλοϊκούς πυραύλους Exocet, αλλά και τους μεγάλου βεληνεκούς, κατά στρατηγικών στόχων, Scalp.

Στον κατάλογο και η ολοκλήρωση της παραλαβής των ελικοπτέρων ΝΗ-90 του Στρατού Ξηράς, η μακροχρόνια υποστήριξή τους σε ανταλλακτικά, όπως το ίδιο και για τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης Super Puma, που συμπεριλαμβάνονται στο ίδιο πλαίσιο.

Ελληνικό και Γαλλικό Επιτελείο από την περασμένη εβδομάδα εργάζονται στενά και για τα νέα εξοπλιστικά δεδομένα που φέρνει η απόφαση της ελληνικής πλευράς να διερευνήσει τους τρόπους απόκτησης των Γαλλικών μαχητικών Rafale.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν έως στιγμής κάνουν λόγο για 12 μεταχειρισμένα και 8 νέα μαχητικά. Το γαλλικό επιτελείο έχει ήδη αποστείλει τα ημερολόγια των μαχητικών που είναι άμεσα διαθέσιμα ώστε να εξεταστούν από την Πολεμική Αεροπορία, την ώρα που το Επιτελείο συνομιλεί με την εταιρία και για τα καινούρια.

Το θέμα των Γαλλικών φρεγατών φαίνεται ότι τοποθετείται σε νέα βάση, με τις συζητήσεις να ξεκινούν και πάλι μετά από την αναθεωρημένη Γαλλική πρόταση που ρίχνει τις δυο φρεγάτες κάτω από την τιμή των 3 δις.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι η ενίσχυση του ελληνικού στόλου απαιτεί μεγάλη προσοχή και υπομονή καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν για το Πολεμικό Ναυτικό, σημαίνουν ότι με αυτά τα πλοία θα πορευτεί για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο ή όπου αλλού απαιτούν οι συνθήκες.

Πηγή: ΕΡΤ