Τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και την επόμενη μέρα στην Ευρώπη, την Ελλάδα και τον κόσμο θα διερευνα η 24η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist, με θέμα “Europe: Reinforcing cohesion in turbulent times”. Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi, τίθενται επί τάπητος η συνοχή της ΕΕ, η κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό, οι προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα, η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις και η αγορά ενέργειας.

Joan Hoey, διευθύντρια για την Ευρώπη, The Economist Intelligence Unit

Η προοπτική για την ανάπτυξη φέτος είναι δυσοίωνη, υπογράμμισε η διευθύντρια Ευρώπης του Economist Intelligence Unit Joan Hoey. Σύμφωνα με προβλέψεις, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος κατά 5,2% και δεν θα ανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2022, και στην Ευρώπη πριν από το 2023. Εκτίμησε την πορεία του ΑΕΠ στην Ελλάδα φέτος στο -8,5% με -8,7% και επεσήμανε ότι η ύφεση θα είναι διψήφια σε χώρες όπως η Ινδία ή η Τουρκία, καθώς και σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Στους παράγοντες που επιδρούν ή μπορούν να επιδράσουν αρνητικά περιέλαβε τις γεωπολιτικές εντάσεις καθώς και μια πιθανή ανάκαμψη της πανδημίας τον χειμώνα. Στις θετικές παραμέτρους ανέφερε την πιθανότητα να υπάρξει εμβόλιο για τον ιό νωρίς, καθώς και το γεγονός ότι η κρίση ενθαρρύνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα στον τομέα της τεχνολογίας.

François Hollande, τ. πρόεδρος της Γαλλίας

Η Ευρώπη έχει βγει αποδυναμωμένη από την υγειονομική κρίση, αλλά μπόρεσε να αντιδράσει, τόνισε από το βήμα του Economist ο τ. πρόεδρος της Γαλλίας François Hollande. Σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει υψηλότερη ύφεση από τις άλλες περιοχές του κόσμου και δεν ήταν αρκετά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια πανδημία, ενώ μίλησε για απουσία συντονισμού και αντιδράσεις σε εθνικό επίπεδο. Χάθηκε χρόνος, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο οποίος κοστίζει σε απασχόληση αλλά και πολιτικά, καθώς υπάρχουν και μέσα στην Ευρώπη φωνές που θεωρούν ότι τα αυταρχικά καθεστώτα είναι πιο ικανά στην αντιμετώπιση κρίσεων. Αφ’ ετέρου, ο κ. Hollande εξήρε τη δυνατότητα της ΕΚΤ να παράσχει ρευστότητα, καθώς και το γεγονός ότι για πρώτη φορά η ΕΕ δανείστηκε από κοινού για να στηρίξει τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ως σημεία διαφωνίας μέσα στην ΕΕ ανέφερε τις σχέσεις με την ΗΠΑ και την αμυντική διάσταση της Ευρώπης, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία, καθώς και τα ζητήματα της φορολογικής εναρμόνισης και του προϋπολογισμού.

Sigmar Gabriel, πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας

Ο Covid-19 επιτάχυνε καταστάσεις, αλλά έκρυψε και δομικά προβλήματα, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο από το βήμα του Economist ο Sigmar Gabriel. «Ο Ατλαντικός δεν είναι το κέντρο βαρύτητας της παγκόσμιας αλυσίδας αξίας, έχει αντικασταθεί από τον Ειρηνικό», τόνισε, μιλώντας για μετατόπιση του παγκόσμιου άξονα. «Με την εξαίρεση της Βρετανίας και της Γαλλίας, η Ευρώπη εκπαιδεύτηκε να επικεντρώνεται στη δική της ανάπτυξη, αφήσαμε το ζήτημα των γεωπολιτικών εξελίξεων στα χέρια άλλων», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι η Γερμανία δεν πρέπει απλώς να παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά πρέπει να υπερασπιστεί τις απόψεις της. Μίλησε για επιβράδυνση της παγκοσμιοποίησης, όχι μόνο λόγω του ιού αλλά και λόγω του νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αναφερόμενος στην παγκόσμια κρίση, μίλησε για «εποχή G0», καθώς και για τον ιό «πρώτ’ απ’ όλα η χώρα μου». Εκτίμησε ότι «η πανδημία έφερε την Ευρώπη λίγο πιο κοντά», αναφερόμενος στο ταμείο ανάκαμψης, το οποίο λειτούργησε αντίρροπα σε σχέση με εκείνους που ευαγγελίζονταν τη μείωση του κράτους. Τέλος, μίλησε για ανάγκη ενσωμάτωσης της Κίνας στην παγκόσμια τάξη και όχι περιορισμού της.

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

«Η ελληνική οικονομία έδειξε πραγματικά μεγάλη αντοχή σε αυτήν την κρίση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του έτους», ανέφερε από το βήμα της ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε, στο διάστημα αυτό η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9% έναντι 9% στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για μια σώφρονα δημοσιονομική πολιτική με σταθερή μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, μεταρρυθμίσεις και αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τα επεκτατικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν ανέλθει σε 24 δισ. ευρώ, μέσω από την «ορθή διαχείριση των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας, τα οποία ενισχύθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, μέσω 6 επιτυχημένων εκδόσεων δημοσίων ομολόγων, ύφους 14 δισ. ευρώ συνολικά». Σημείωσε δε ότι τα ταμειακά αποθέματα ανέρχονται στα 38 δισ. ευρώ, «λίγο πάνω από το σημείο όπου βρίσκονταν στην αρχή της κρίσης».

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η Ελλάδα θα λάβει μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης περίπου 19 δισ. ευρώ, με τη δυνατότητα να λάβει άλλα 12,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Επιπλέον, θα συγκεντρώσει 14 δισ. ευρώ από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027. «Αυτό συνιστά για την Ελλάδα μια τεράστια ευκαιρία, μια μοναδική ευκαιρία, να τονώσει την παραγωγικότητα της οικονομίας της», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Klaus Regling, διευθύνων σύμβουλος, ESM

Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και σε αυτό τη βοήθησε και η ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης, εκτίμησε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση την ανάγκη δημοσιονομικής σύνεσης παρά τις υποστηρικτικές πολιτικές για την τόνωση της οικονομίας. Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες ιδιωτικές αλλά και δημόσιες επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ανοίξει κι άλλο την οικονομία της – στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε το έργο της Επιτροπής Πισσαρίδη που δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός ότι η επενδυτική βαθμίδα παραμένει κάτω από την αντίστοιχη της Ευρωζώνης, συμπληρώνοντας ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των θεσμών και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Ευρύτερα, μίλησε για ελλείμματα έως και στο 10% του ΑΕΠ για τις οικονομίες της Ευρωζώνης αυτό το έτος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη δεν θα επιστρέψει τα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2022.

Fabio Panetta, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (βιντεοσκοπημένο μήνυμα)

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβαρύνουν σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες δυσχεραίνοντας την ανάκαμψη, επεσήμανε ο Fabio Panetta, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.