Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Άγγελος Συρίγος βρέθηκε χθες Πέμπτη 24/06 στην Θράκη, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα που είχε προκύψει με την στέγαση του τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο.
Ο Άγγελος Συρίγος βρέθηκε αρχικά στην Κομοτηνή και ύστερα στον βόρειο Έβρο, όπου ανακοίνωσε ότι δεν θα λειτουργήσει η Ψυχολογία στο Διδυμότειχο από το νέο ακαδημαϊκό έτος και ότι η λειτουργία της μετατίθεται για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23, χωρίς αυτό να σημαίνει κάποια δέσμευση από τον υφυπουργό.
Οι αντιδράσεις που υπήρξαν
Να θυμίσουμε ότι πριν μερικές μέρες η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης είχε εκφράσει τον προβληματισμό και την ανησυχία της σχετικά με την προτεινόμενη στέγη της Ψυχολογίας, καθώς όπως τονιζόταν χαρακτηριστικά η Σύγκλητος «κρίνει τον προταθέντα χώρο των αποθηκών Ε.Α.Σ. ως παντελώς ακατάλληλο για την προσωρινή ή μόνιμη εγκατάσταση του υπό ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο». Παράλληλα η Σύγκλητος δηλώνει την έντονη ανησυχία της για την παρατηρούμενη καθυστέρηση λήψης των αποφάσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία του υπό ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο Σύλλογος Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Διδυμοτείχου έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια, ώστε να προλάβει «κάθε αυθαίρετη απόφαση αναφορικά με την στέγαση της σχολής Ψυχολογίας του ΔΠΘ σε αυτό». Επίσης έχουν υπάρξει αντιδράσεις και από Συλλόγους Διδασκόντων, αλλά και από τον Δήμο Διδυμοτείχου.
Η συνάντηση στην Κομοτηνή
Ο κος Συρίγος από το πρωί της Πέμπτης 24/06 βρισκόταν στην Κομοτηνή. Συναντήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και με τις πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κος Συρίγος ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του σε σχέση με τις δηλώσεις που έκανε στο Διδυμότειχο. «Ήρθα να δω το θέμα (με το Διδυμότειχο) και την ανάπτυξη του ΔΠΘ και να συζητήσω με τις πρυτανικές αρχές. Θα συζητήσω και με την δημοτική αρχή του Διδυμοτείχου για κάποια προβλήματα που έχουν υπάρξει και πιστεύω ότι μπορούν να επιλυθούν με σκοπό να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη του ΔΠΘ», δήλωσε στον «Χ».
Στόχος της παρουσίας του υφυπουργού στην Κομοτηνή ήταν «να δηλώσω την πρόθεση της κυβερνήσεως να βοηθήσει το ΔΠΘ να αναπτυχθεί περαιτέρω. Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι μέσα σε 25 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της Θράκης και στο ΔΠΘ». Σε σχετική ερώτηση για το εάν υπάρχουν τυχόν εξελίξεις για τα άλλα νέα τμήματα του ΔΠΘ, ο κος Συρίγος δεν θέλησε να ανακοινώσει κάτι.
Από την πλευρά του ο κος Μέτιος δεν θέλησε να προσθέσει κάτι στις δηλώσεις του υφυπουργού.
Θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 η Ψυχολογία;
Στην συνέχεια ο κος Συρίγος μετέβη στο Διδυμότειχο, όπου έχουν προκύψει και τα ζητήματα με την Σχολή Ψυχολογίας. Εκεί είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου.
«Είναι ένα θέμα που μπορεί να βρεθεί λύση έχοντας ως κοινό στόχο την δημιουργία Τμήματος Ψυχολογίας στο ΔΠΘ. Ο στόχος της κυβερνήσεως ήταν να λειτουργήσει από φέτος το Σεπτέμβριο του 2021. Επειδή όμως υπήρξαν οι ανταλλαγές εγγράφων μεταξύ του ΔΠΘ και του Δήμο Διδυμοτείχου κρίνουμε ότι είναι ασφαλές να ξεκινήσουμε από του χρόνου χωρίς κανένα πρόβλημα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Διδυμότειχο ο υφυπουργός.
Τα συγχαρητήρια στη Νομική του ΔΠΘ
Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσής του ο κος Συρίγος εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς την Νομική του ΔΠΘ για την διάκριση φοιτητών της Σχολής σε διαγωνισμό εικονικής δίκης Διεθνούς Δικαίου, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που έγινε πρόσφατα και συνομίλησε μαζί τους.
«Τηλεφώνησα στον Κώστα Αντωνόπουλο, καθηγητή του Διεθνούς Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συνομίλησα με δύο από τους τρεις φοιτητές (Διονυσία Βανικιώτη, Ευάγγελο-Ιωάννη Αράπη και Μιχαήλ Μόσχο) που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό εικονικής δίκης στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης που οργανώνει το πανεπιστήμιο του Leiden. Έχοντας λάβει για πολλά χρόνια μέρος ως κριτής στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, γνωρίζω το υψηλότατο επίπεδό του και τον ανταγωνισμό με τα άλλα πανεπιστήμια που εκπροσωπούνταν από 29 ομάδες Μεγάλη η τιμή και για τη Νομική Σχολή της Θράκης και για τους φοιτητές», ανέφερε.
Πηγή:xronos.gr